Asta se datoreaza in special faptului ca in mediul rural medicina primara este in colaps, iar duminica, 17 noiembrie, de la 18:00, corespondentul Stirilor ProTV Rares Nastase explica pe larg intr-o ancheta marca Romania, te iubesc! cum s-a ajuns in aceasta situatie.

La tara, medicina romaneasca trage sa moara si nu e nimeni sa-i acorde primul ajutor. Noi pierdem an de an pariul cu medicina primara, cu grija pentru pacienti. Un om care merge la spital pentru ca la el in sat nu are medic poate parea putin. Dar atunci cand intr-un an se strang sute de mii si chiar milioane de romani la usile unitatilor medicale si nu au dat pe la doctorul de familie, vorbim de o problema”, a declarat Rares. “Avem si medici care vor sa isi faca treaba, vor sa practice medicina la tara, dar nu sunt incurajati”, continua Rares.

Un medic la trei sate, acesta este raportul dur al medicinei rurale din Romania zilelor noastre. Si mai grav este ca in realitate deficitul este si mai mare, pentru ca doctori cu cabinet la oras vaneaza pacienti de la tara doar pentru ca, avandu-i in lista, sunt mai bine platiti.

Pentru medicina primara, statul aloca anual aproape 300.000.000 de euro, bani care ajung la 11.000 de medici de familie, dintre care peste 4.700 au cabinete in mediul rural. “Unde nu-i medic romanii dau buzna la spitale. Genereaza costuri mari cu spitalizarea si solicitarile la Salvare si, mai grav, afla tardiv un diagnostic, pentru ca nu-i vede nimeni cu anii.

Intreg sistemul medical este ingreunat de costuri uriase, fiind debalansat: spitalele mici isi epuizeaza fondurile pe cazuri minore, in detrimentul investitiilor, spitalele mari se aglomereaza”, a mai precizat corespondentul Stirilor ProTV.

 

Sursa: Pro TV
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro