Norme Coca 2023 - 2024

Aproape 50.000 de pacienți s-au prezentat pe parcursul anului 2015 la Unitatea de Primiri Urgențe din Alba Iulia, asta înseamnă o medie de aproximativ 140 de pacienți pe zi. Principala problemă pe care o sesizează atât pacienții cât și medicii este în continuare timpul de așteptare care de multe ori este de ordinul orelor. În aceste cazuri, bolnavii dau vina pe lipsa de profesionalism a cadrelor medicale, iar medicii spun că principala problemă o reprezintă lipsa personalului și afluența mare de pacienți veniți de la unitățile spitalicești din județ.

Numărul oamenilor care trec pragul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Alba Iulia crește în fiecare an și a ajuns în 2015 să fie de 49.869, mai mult cu 600 față de anul 2014.

Șeful UPU Alba Iulia, Aurel Crișan, a prezentat statistica și a spus că numărul este în creștere din cauza faptului că oamenii nu apelează suficient la medicii de familie și că unitățile spitalicești din județ trimit constant pacienți către UPU.

„Cauza este numărul mare de pacienți din municipiul Alba Iulia și de la spitalele teritoriale pentru că lucrurile lasă de dorit în ceea ce privește acordarea asistenței medicale la anumite unități spitalicești și atunci sigur că lumea se îndreaptă spre locul unde știu că găsesc ajutor. De aici și timpul mare de așteptare. Conform legii, preluând numărul mare de pacienți care se prezintă în UPU, nerefuzând pe nimeni, doar să stai să îi explici unui pacient că putea să își rezolve problema prin medicul de familie, prin policlinică, prin programări, deja reprezintă 5-10 minute care nu le mai poți dedica altor pacienți care chiar au nevoie de tine. Și așa, 10 minute la unu, 10 la altul, la o medie de 150 de pacienți pe zi vă dați seama une ajungem. Este chiar greu să gestionezi o astfel de situație”, a spus Crişan.

Medicul a recunoscut că principala problemă la UPU Alba este timpul de așteptare.

Reamintim că anul trecut o femeie din Alba Iulia a petrecut 8 ore la urgență până să fie consultată de un medic, asta pentru că starea ei de sănătate nu era suficient de gravă.

„Timpul de așteptare este cel mai rău lucru care se întâmplă, care de cele mai multe ori este de ordinul orelor, care nu sunt tocmai puține dar asta se întâmplă din cauza lipsei de personal și a fluxului mare de pacienți. Practic noi avem 12 medici specialiști care lucrează în ture şi acoperă și UPU și SMURD-ul. În mod normal și conform legii noi ar trebui să fim patru medici pe tură, la care se adaugă un medic șef de tură și medicul șef de secție. La nou sunt doar doi, deci 50% din cât ar trebui să fim”, a mai spus doctorul Crișan.

Potrivit sursei citate, din cei 49.864 de pacienţi, o treime au fost internaţi, restul fiind trimiși acasă pentru că nu au fost cazuri de prezentat în UPU.

Acesta a precizat că anul trecut un număr de 28 de persoane au decedat în secția de urgență, din diferite motive.

Peste 5.000 de intervenții ale SMURD

În 12 luni, SMURD a avut 5.210 intervenții, din care 675 ale echipajelor de terapie intensivă. În ceea ce privește intervențiile Ambulanțelor în Alba Iulia, au fost anul trecut 1.836, dar și 16 alerte false, iar din cei aproape 2.000 de pacienţi consultaţi, 400 au rămas internați.

Cele mai multe intervenții sunt în lunile de iarnă și de vară și cele mai multe sunt în mediul urban. De exemplu, în luna iulie, din mediul urban au fost 51 de solicitări, în timp ce din mediul rural au fost 20, în luna august au fost 40 de solicitări în mediul urban și 17 în mediul rural.

„Un timp mediu de răspuns în mediul urban este undeva în ianuarie, de 4 minute și 80 de secunde, în iulie 13 minute, în august. 8 minute. Media pe țară este de undeva sub 15 minute”, a mai spus medicul Aurel Crișan.

Medicul a precizat că există și cazuri de persoane care apelează la serviciile ambulanței fără motive întemeiate și pot chiar să mintă, că persoana este inconștientă, doar pentru a fi siguri că ajunge la ei un echipaj.

La fel există și persoane care se prezintă săptămânal la UPU fără a avea nevoie neapărată de intervenția medicului.

În perioada sărbătorilor, mai exact 24 decembrie-4 ianuarie, au ajuns la Urgență un număr de 1380 de pacienți

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro