Norme Coca 2023 - 2024

Peste 25% dintre studenţii Erasmus şi-au cunoscut partenerii de viaţă în timpul stagiilor lor din străinătate, a anunţat luni Comisia Europeană, iar acest program european de schimburi universitare a contribuit la naşterea unui milion de bebeluşi de la lansarea sa, în 1987, informează AFP.

Pe lângă faptul că încurajează spiritul de întreprinzător, mobilitatea populaţiei şi învăţarea limbilor străine, programul Erasmus, popularizat şi prin intermediul filmului "Euro-mix/ L'Auberge espagnole", regizat de Cédric Klapisch în 2002, are şi alte consecinţe directe asupra vieţii private a studenţilor.

Potrivit unui studiu ale cărui concluzii au fost făcute publice luni de executivul european, 27% dintre foştii studenţi Erasmus spun că şi-au întâlnit actualii parteneri de viaţă în timpul stagiilor lor universitare din străinătate.

Situaţia este comparabilă cu aceea a lui Xavier, personajul principal din filmul "L'Auberge espagnole", care sfârşeşte prin a-şi uni destinul cu Wendy, colocatara sa britanică, după numeroase peripeţii.

Pe plan global, Erasmus favorizează cuplurile de naţionalităţi diferite, întrucât o treime (33%) dintre foştii studenţi sunt vizaţi de acest aspect - aproape de trei ori mai mulţi decât studenţii care nu au mers niciodată în străinătate (13%).

Însă piaţa locurilor de muncă este domeniul în care studenţii Erasmus se impun. Experienţa străinătăţii este considerată un factor determinant de angajatori şi ea permite dezvoltarea curiozităţii, a încrederii în sine şi a aptitudinii de a rezolva probleme diverse.

Aproximativ 64% dintre angajatorii chestionaţi consideră că experienţa străinătăţii reprezintă un factor important care duce la obţinerea unui loc de muncă. Acest procent era de doar 37% în 2007.

Desemnarea, la sfârşitul lunii august, a Federicăi Mogherini, în vârstă de 41 de ani, în calitate de viitor şef al diplomaţiei europene, a adus în luminile reflectoarelor talentele provenite din programul Erasmus. Italianca şi-a făcut lucrarea de diplomă, o teză despre islam şi politică, în timpul unui schimb de experienţă la Aix-en-Provence, în cadrul programului Erasmus.

În prezent, circa 10% dintre tinerii europeni studiază sau urmează stadii profesionale în străinătate graţie unor finanţări publice şi private, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană. Aproximativ 5% dintre ei beneficiază de o bursă Erasmus.

Studiul publicat luni este cel mai important efectuat vreodată din această perspectivă şi a fost realizat în 34 de ţări. Aproape 80.000 de răspunsuri au fost obţinute de organizatori, atât din partea studenţilor, cât şi a companiilor angajatoare.

Sursa: Mediafax

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro