Într-o ţară în care salariul nu le ajunge nici măcar pentru o carte de specialitate, medicii rezidenţi, doctori în devenire, caută să îşi rotunjească veniturile cu ajutorul unor activităţi care nu au întotdeauna legătură cu formarea lor profesională. Sunt vânzători, ospătari şi chiar curieri. Cei mai norocoşi îşi găsesc un job într-o clinică privată, sub coordonarea unui specialist.

Ştefan Gutue este medic urolog, la început de carieră. Îşi petrece mult timp la cabinet, unul privat, căci experienţele din perioada rezidenţiatului l-au convins să renunţe la spitalul de stat.

„Îmi doresc foarte mult să lucrez într-un mediu în care să nu duci grija materialelor, a salariului şi a problemelor de tip organizatoric”, spune Ştefan Gutue.

Atât în timpul facultăţii, cât şi al specializării, banii au fost o problemă pentru Ştefan. La fel cum se întâmplă cu generaţii întregi de rezidenţi. Atunci, ca şi acum, a căutat soluţii ca să se descurce mai uşor.

„Un medic rezident învaţă oferta de servicii a unei clinici, merge la alţi medici sau la alte clinici şi le prezintă oferta. Este departe de a fi o slujbă ideală ca medic rezident. Studenţii medicinişti, pe lângă faptul că sunt oameni inteligenţi, nu sunt pregătiţi pentru ce îi aşteaptă”, mai spune medicul rezident.

Este unul dintre motivele pentru care a scris o carte dedicată colegilor rezidenţi, un volum care i-a rotunjit puţin şi veniturile.

„Vânzările au fost foarte bune pentru publicul, pentru nişa pe care o am, nu mă pot plânge de asta”, a afirmat Ştefan Gutue.

Spre deosebire de el, Dana trăieşte acum lipsurile rezidenţiatului. De dimineaţă merge în spitalul de stat, pentru cursuri şi specializare, iar după-amiază lucrează într-o clinică privată. Este unul dintre viitorii medici care ar face orice muncă pentru a-şi termina studiile. Ca ea sunt mii de doctori în devenire.

„Joburi care nu necesită măcar liceul, să fim sinceri. Ospătari, chelneri, vânzători, promo, hostess. Uneori nevoia te obligă”, spune Dana Fătu, medic rezident în dermatologie.

În România, un medic rezident câştigă un salariu de 800 de lei, la care se adaugă o bursă de 670 de lei.

„Săptămâna trecută mi-am comandat online o carte de dermatologie care costă cam cât două salarii de medic rezident”, spune Dana Fătu.

În România sunt, în prezent, 10.000 de medici rezidenţi. Mai bine de jumătate dintre ei se gândesc să plece din ţară. Fenomenul lasă spitalele goale. Deficitul de medici a depăşit 30.000 de specialişti la nivel naţional.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro