Numărul de calorii înscris pe etichetă nu este precis
Specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie etichetele produselor alimentare, dar nici aceste etichete nu sunt întotdeauna precise. De altfel, autorităţile pentru controlul alimentelor din SUA şi din Europa permit diferenţe de până la 20% între conţinutul real al produsului şi ce este înscris pe etichetă. Aşadar, dacă pe etichetă scrie că un produs are 500 de calorii, el poate să aibă chiar 600 de calorii.
În plus, în timp ce informaţiile de pe etichetele produselor alimentare sunt atent controlate, să corespundă cu cele mai noi reglementări, produsele propriu-zise sunt rareori analizate pentru a confirma sau infirma conformitatea dintre etichetă şi conţinutul real.
„0 g de grăsimi trans“ nu înseamnă că produsul chiar nu conţine astfel de grăsimi
Un alt lucru mai puţin cunoscut de consumatori este că un produs cu o cantitate de zahăr sau de grăsimi mai mică de 0,5 grame la 100 de grame poate avea înscrisă pe etichetă precizarea „0 grame zahăr“ sau „0 grame grăsimi trans“, de exemplu.
Diferenţa nu este foarte mare, dar este importantă mai ales în cazul grăsimilor trans, doza zilnică recomandată fiind de numai 2 grame. De altfel, ne putem da seama dacă produsul respectiv conţine, de fapt, grăsimi trans, în ciuda precizării de pe etichetă, dacă pe lista de ingrediente sunt trecute grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate.
Produsele pe a căror etichetă este înscrisă precizarea „cu făină integrală“ sau „cu fructe adevărate“ au cantităţi infime din aceste ingrediente
Faptul că producătorul a trecut pe etichetă cu litere de-o şchioapă aceste sintagme nu înseamnă că făina integrală, fructele adevărate sau îndulcitorii naturali sunt ingredientele principale, nici că, pe lângă acestea, nu există şi alte ingrediente deloc sănătoase. De altfel, pe piaţa din România există produse pe a căror etichetă se precizează, de exemplu, „cu zahăr brun“, iar pe lista de ingrediente zahărul brun nu este nici măcar primul tip de îndulcitor, ci al treilea, după zahăr şi sirop de glucoză.
Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentaţia inadecvată şi de stresul cotidian. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi?
Sfecla roşie este una din legumele recunoscute pentru proprietăţile sale în tratarea bolilor de ficat şi de sânge, lupta împotriva cancerului, pentru conţinutul ridicat de vitamine, minerale si fibre care stimulează sistemul imunitar, echilibrează organismul si reduce procesul de îmbătrânire.
Toate reclamele la produse sau la programe de slăbit care ne ajută să scăpăm exact de grăsimea din zonele cu probleme se bazează pe un neadevăr, avertizează specialiştii.