Norme Coca 2023 - 2024

Ouăle, carnea preparată insuficient, lactatele şi peştele sunt considerate cele mai periculoase alimente din punctul de vedere al infecţiilor digestive. Dar şi fructele, legumele şi chiar orezul reîncălzit ne pot contamina cu ciuperci sau cu bacterii care ne pun în pericol sănătatea.

Nu numai carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, avertizează specialiştii.

Şi salata verde, de exemplu, ne poate contamina cu bacterii nocive dacă a stat în frigider sub carne, din care s-au scurs câteva picături. Dar printre sursele cel mai puţin cunoscute de infecţii digestive se numără orezul şi pastele făinoase. „Majoritatea oamenilor habar nu au de pericolele consumului de orez sau de paste reîncălzite“, subliniază Sarah O’Brien, profesor de epidemiologie şi zoonoze la Universitatea din Liverpool, citată de BBC.

Orezul poate să conţină Bacillus cereus, o bacterie care trăieşte în mod normal în sol şi care este rezistentă la căldură, spune specialista. „Chiar şi după ce este fiert orezul, în compoziţia lui pot să rămână spori de bacterii care pot germina“, avertizează şi specialistul Bob Martin, din cadrul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor din Marea Britanie.

Pentru a reduce la minimum riscul unei infecţii după consumul de orez contaminat, medicii recomandă răcirea rapidă a acestuia imediat după ce a fost gătit şi, dacă vrem să-l păstrăm pentru mai târziu, sub nicio formă nu trebuie să-l lăsăm pe masă, ci trebuie să-l punem la frigider în cel mai scurt timp posibil. „Bineînţeles că nu trebuie pus la rece imediat ce l-am luat de pe foc, cât timp este fierbinte, dar nu trebuie să fie la temperatura camerei când îl băgăm la frigider, fiindcă au evoluat şi nu se strică“, spune Martin.

De asemenea, pentru o răcire mai rapidă, el ne sfătuieşte să-l punem în vase cât mai plate, grăbind astfel răcirea. Cel mai riscant este să mâncăm orez care a stat ore întregi în dulap, pe masă sau chiar pe aragaz, la temperatura camerei. De altfel, nici în frigider nu ar trebui să stea mai mult de o zi, precizează specialistul britanic. Reîncălzirea lui nu face decât să stimuleze proliferarea bacteriilor, dacă nu se realizează corect. Cel mai bine este să mâncăm orezul imediat ce a fost preparat sau cel mai târziu la o oră după.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro