Norme Coca 2023 - 2024

Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că dormitul într-o cameră răcoroasă ne ajută să avem parte de un somn mai liniştit. Acum, o nouă cercetare sugerează că există un alt mare beneficiu al somnului într-un mediu răcoros: el ne accelerează metabolismul.

Cercetătorii au descoperit că temperaturile reci pot stimula dezvoltarea în corp a grăsimii brune, un tip special de grăsime care arde energie. Aceasta poate îmbunătăţi sănătatea metabolică şi poate proteja împotriva obezităţii şi a diabetului.

„Marea necunoscută până la realizare acestui studiu era dacă putem sau nu să manipulăm nivelul de grăsime brună într-un om”, a spus dr. Paul Lee, coautor al studiului şi totodată endocrinolog în cadrul Garvan Institute of Medical Research din Sydney, Australia.

Rezultatele cercetării sugerează că acest lucru este posibil.

De-a lungul a patru luni, cinci bărbaţi sănătoşi au fost rugaţi să-şi trăiască viaţa în mod normal în timpul zilei, dar să doarmă într-un laborator special din Bethesda, Maryland. În prima lună, în laborator a fost menţinută temperatura de 24 de grade Celsius, o temperatură termo-neutră la care corpul nu trebuie să „muncească” pentru a produce sau pentru a pierde căldură.

În a doua lună, temperatura a fost scăzută la 19 grade Celsius, ca apoi să fie crescută la 24 de grade Celsius pentru cea de-a treia lună, urmând ca în ultima lună să fie urcată la 27 de grade Celsius.

La finalul fiecărei luni, cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime brună al bărbaţilor şi i-au evaluat pe aceştia pentru a identifica schimbările metabolice.

Ce au descoperit cercetătorii?

„Luna rece a dus la creşterea nivelului de grăsime brună cu 30%-40%”, a explicat Dr. Lee. „În timpul celei de-a doua luni termo-neutre, de 24 de grade, grăsimea brună a scăzut la nivelul iniţial. Când am ridicat temperatura la 27 de grade Celsius, nivelul grăsimii brune a scăzut sub nivelul de bază”, a mai spus specialistul.

Dr. Francesco S. Celi, coautor al studiului, afirmă că este important faptul că „participanţii la studiu erau bărbaţi tineri şi sănătoşi care printr-o acţiune simplă, dormitul într-o cameră răcoroasă, au obţinut avantaje metabolice”.

Acesta nu este primul studiu care sugerează că nivelul căldurii din casă sau de la birou poate fi un factor care să contribuie la îngrăşarea noastră. Creşterea temperaturii medii din spaţiile închise în timpul iernii ar putea fi un factor ce a contribuit la creşterea ratei obezităţii în ţările dezvoltate, sugerează alte studii mai vechi.

Sursa: Huffington Post

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro