Norme Coca 2023 - 2024

Pacienţii internaţi în spitalele de stat şi cărora medicii le cer să îşi achite din propriul buzunar medicamentele, analizele sau diversele servicii îşi pot recupera sumele cheltuite, conform unei legi foarte puţin promovate în unităţile medicale din ţară. Din cauza neinformării, mii de pacienţi au plătit pentru servicii, care ar trebui să fie gratuite şi în cel mai rău caz decontate. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi dau deja ca exemplu negativ spitalele judeţene din Arad, Alexandria, Brăila, Bacău sau Vaslui, acolo unde managerii încearcă să evite rambursarea cheltuielilor tocmai din cauza bugetului mic de care dispun.

Legea 157/2008 a adăugat o completare la articolul 218 din Legea Reformei Sănătăţii (nr. 95/2006) asta după valul de presiune publică venit din partea pacienţilor, revoltaţi că deşi plătesc taxe la stat, tot sunt nevoiţi să vină cu bani de acasă atunci când vine vorba de internare într-un spital de stat. Astfel, în prezent, articolul 218, alineatul 2, litera d1 prevede că pacientul „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţit fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru.” Practic, statul este obligat să le ofere pacienţilor asiguraţi toate serviciile incluse în pachetul de bază, care poate fi studiat pe sie-ul CNAS, însă atunci când devin cu adevărat pacienţi ai serviciului public de sănătate şi sunt internaţi într-un spital de stat, cheltuiesc şi ultimul ban de acasă pentru a se vedea sănătoşi.

Nevoie de multă răbdare

Cei mai mulţi pacienţi nu sunt informaţi atunci când vine vorba despre cheltuielile pe care le fac pentru a-şi achiziţiona medicamentele necesare sau analizele medicale. În condiţiile în care spitalele se confruntă cu o criză din punctul de vedere al bugetului alocat, managerii le recomandă medicilor să nu intre prea mult în detalii, astfel că singurii care îşi pot recupera banii sunt pacienţii informaţi. Conform legislaţiei, pacientul trebuie să facă o cerere către conducerea unităţii medicale în care a fost internat, iar în maxim 30 de zile, aceasta trebuie să îi vireze sumele cheltuite. În caz contrar, pacientul se poate adresa pe cale legală pentru a-şi recupera banii de la spital, iar în cele mai multe situaţii, are şi câştig. Specialiştii îi atenţionează însă că trebuie să fie atenţi atunci când se confruntă cu o astfel de situaţie. Aceştia trebuie să se asigure că în momentul în care cumpără medicamentul sau ajung să îşi facă analize pe bani lor, să primească o notificare din partea medicului sau managerului unităţii prin care unul dintre aceştia recunoaşte că nu îl poate ajuta din spital. Apoi, trebuie să păstreze factura de la serviciul respectiv. „E nevoie de multă răbdare în astfel de cazuri, poate dura şi peste un an până la recuperarea sumelor, însă atunci când dosarul e complet, va câştiga procesul”, a explicat, pentru PUTEREA, un avocat.

Provincia, lider autoritar

Cele mai multe cazuri în care pacienţii se lovesc de un zid din partea conducerii spitalului, atunci când vine vorba despre recuperarea sumelor cheltuite, se întâlnesc în provincie. Conform lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, la spitalele judeţene din Vâlcea, Alexandria, Brăila, Galaţi, Constanţa, Arad, Bacău şi Piatra Neamţ se întâlnesc nenumărate cazuri în care pacienţilor li se refuză acest drept. „În Bucureşti, am reuşit să găsim înţelegere atunci când a venit vorba de litigii şi să rezolvăm amiabil. Practic, noi am fost un fel de mediatori, însă aproape toate cazurile s-au încheiat cu bine. În schimb, în provincie am avut mereu probleme şi de multe ori ajugem în instanţă. Avem deja zeci de dosare pe rol, iar alte multe altele în lucru. Iar asta doar prin intermediul celor care au apelat la noi”, ne-a spus Vasile Barbu.

Stenturile şi endoprotezele, veşnic absente

Cele mai întâlnite situaţii atunci când vine vorba de pacienţi care sunt puşi în faţa faptului împlinit sunt atunci când vine vorba de plata endoprotezelor, a stenturilor, cateterelor şi a analizelor medicale şi RMN-urilor. Tot Vasile Barbu dă exemplul Spitalului „Bagdasar-Arseni“ din Capitală, acolo unde deşi există un tomograf, pacienţii sunt trimişi la clinica privată aflată în incinta unităţii medicale. „La anumite spitale, bolnavii de ciroză îşi plătesc ei albumina, care ajunge să-i coste şi 800 de lei”, a adăugat acesta.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro