Norme Coca 2023 - 2024

Părinţii care vor să aibă garanţia că bebeluşii lor se nasc sănătoşi, mai ales dacă există istoric de boli grave în familie, îşi pot îndeplini visul printr-o tehnică revoluţionară de fertilizare in vitro. Micuţii sunt testaţi la sânge încă de dinainte să prindă viaţă în uterul mamei.

Fertilizarea in vitro nu e doar ultimul tren pentru cuplurile care nu pot avea copii natural, ci şi şansa celor cu istoric de boli genetice în familie de a avea bebeluşi sănătoşi. Mai nou, se pot testa şi embrionii creaţi în laborator, pentru a fi selectaţi doar cei fără anomalii. În lume, s-au născut deja primii copii-minune care nu au moştenit bolile părinţilor sau pe cele ale fraţilor mai mari.

Este şi cazul unei românce, care după ce şi-a pierdut băiatul de şapte ani în urma unui cancer la creier, nu mai voia să-şi asume niciun risc. Acum, stă liniştită că bebeluşul pe care îl va aduce pe lume peste opt luni nu va avea soarta celui dintâi.

"Nu pot trăi fără un copil"

În urmă cu doi ani, Florentina Dumitru, 39 de ani, şi-a pierdut copilul în urma unui cancer cerebral cu o evoluţie fulminantă. De atunci, a bătut Internetul în lung şi în lat în căutarea unei soluţii pentru a deveni mamă din nou. "Alexandru a făcut o răceală puternică şi am mers cu el la Spitalul Matei Balş. Doctorii i-au făcut un RMN, la care s-a văzut imediat o tumoră. Mă uitam mirată la doctoriţă când mi-a zis că e cancer. Le-a fost frică să ne ţină peste noapte şi ne-au transferat la Spitalul Bagdasar Arseni, atât de grav era", povesteşte femeia.

Toţi cei din familia lor muriseră de bătrâneţe şi nimeni nu suferise de boli incurabile. Luni în şir, Florentina a încercat să găsească o cauză şi chiar şi-a făcut şi teste genetice. "Doctorii mi-au zis să nu mai caut, că dacă s-ar şti cauza, am avea şi tratament". Pentru că nimic nu umplea golul lăsat de pierderea băieţelului lor, cei doi soţi începuseră şi procedurile de adopţie şi erau pe cale să fie declaraţi părinţi eligibili. Pentru a-şi îndeplini visul, erau pregătiţi să îndure inclusiv calvarul birocraţiei. "Când ai un copil şi după aceea nu îl mai ai, nu poţi sta fără. Dacă ştii că nu poţi avea şi nu ai avut niciodată, te împaci cu asta. Am colege de serviciu în această situaţie care nu simt vreo lipsă".

Economii de-o viaţă ca să fie părinţi

În paralel, Florentina aflase că o clinică de fertilizare din Bucureşti colaborează cu un medic grec care face teste genetice ce ar ajutat-o să nască un copil sănătos: "M-am prezentat cu analizele, iar doctorul mi-a zis că singura şansă să am copilul meu sănătos e prin fertilizare, cu teste genetice preimplantare. Mai concret, după ce s-au creat embrionii în laborator, îi testează şi îi implantează doar pe aceia frumoşi, fără anomalii genetice". În urmă cu jumătate de an a început tratamentul de stimulare ovariană, iar fertilizarea a făcut-o la clinica din Grecia. În urmă cu o lună, a primit şi vestea multaşteptată: "Acum iau zilnic pastile pentru susţinerea sarcinii şi tot ce-mi doresc e să stea nouă luni în burtică".

În faţa acestei veşti, nici măcar cheltuielile nu au mai contat. Florentina e asistentă de farmacie la Spitalul Militar din Capitală, iar soţul, instalator electric, iar situaţia lor materială nu e strălucită. Pentru a strânge cei 5.000 de euro de care aveau nevoie pentru procedură, şi-au pus la bătaie economiile strânse în cei 13 ani de căsnicie, plus ajutorul venit de la părinţi.

Şansă anulată pentru cupluri

Programul naţional de fertilizare in vitro, demarat în 2011 de Ministerul Sănătăţii (MS), care a ajutat în jur de 250 de cupluri să aibă copii, a fost sistat anul trecut. Banii au fost redirecţionaţi către bolnavii de TBC şi HIV/SIDA. Statul le deconta soţilor care îndeplineau anumite condiţii o procedură FIV de până la 3.000 de euro. Oficialii nu dau semne că ar vrea să reia prea curând programul. "Deşi rezultatele au fost peste aşteptări, programul s-a oprit pentru că s-a considerat că nu e nevoie de el într-o ţară în care infertilitatea e în creştere. Am trimis mii de scrisori către MS, dar n-am primit niciun răspuns", spune Elena Miclea, reprezentantul SOS Infertilitatea.

Vedeta de la CNN care le face mame şi pe românce

Medicul care i-a spulberat Florentinei îndoielile şi a ajutat-o să rămână gravidă din prima, la o vârstă la care alte femei încearcă de nenumărate ori, are o experienţă de peste 25 de ani în fertilizări. Clinică din Grecia unde lucrează are o rată de succes de 57%, ceea ce înseamnă că peste jumătate dintre femeile care apelează la FIV rămân gravide din prima încercare.

Reţeta de succes este "individualizarea". "Noi nu punem în aceeaşi oală toate cuplurile, încercăm să identificăm problema fiecăruia. În plus, creştem embrionii în laborator până la stadiul de la blastocişti, până la a 5-a, a 7-a zi de dezvoltare", povesteşte medicul Kostas Pantos (foto). Din 2010, realizează aşa-zisele teste PGD (teste genetice preimplantare), care permit detectarea încă din stadiul de "ou" a unor boli precum talasemia, leucemia şi alte tipuri de cancere, neuroblastoame şi fibroză chistică. Medicul Pantos a ajuns celebru la postul CNN, după ce a ajutat o familie din Atena să aibă un copil cu vedere perfectă, după ce fraţii lui se născuseră nevăzători. "FIV-ul nu ajută doar cuplurile infertile să aibă copii, ci şi pe cele fertile să aibă copii sănătoşi", explică specialistul, care, în câteva luni, va deschide o clinică şi în România.

Statul pe scaun, atac la fertilitate

Medicul vine ocazional pentru a da consultaţii la o clinică din Capitală iar fertilizările le face în Grecia. "Pentru că ajunsesm la un număr foarte mare de cupluri din România, peste 35 pe lună, care vin în Grecia, am considerat că ar fi mai corect să mergem noi la ei".

Medicul spune că pentru problema infertilităţii, care e în creştere în toată lumea, sunt de vină, în aceeaşi proporţie, atât femeile cât şi bărbaţii: "În ultimii ani, s-a observat o scădere a calităţii spermei. Nu ştim cauzele, dar punem asta pe seama statului prelungit pe scaun, a stresului etc". În cazul femeilor, cea mai mare problemă e amânarea maternităţii.

"Până în 30 de ani nu sunt probleme, dar după 37 de ani, sarcinile se pot obţine numai prin fertilizare", conchide medicul grec. "FIV-ul nu ajută doar cuplurile infertile să aibă copii, ci şi pe cele fertile să aibă copii sănătoşi. Se pot preveni de la talasemie la cancere."
KOSTAS PANTOS, medic specialist în fertilizări

5.000 de euro este suma la care se ridică cheltuielile cu o procedură de fertilizare in vitro, care include şi pretestarea genetică a embrionilor

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro