Nu socati bebelusii încercând sa-i întarcati cu zeama de lamâie sau albastru de metil puse pe sân. Micutii trebuie dezvatati treptat, prin completarea meselor cu lapte matern cu hrana solida.
"Vreau sa-l întarc, dar nu vreau sa-l fac sa sufere", este dorinta multor mame atunci când vine timpul sa-si dezvete copiii de laptele matern. Pentru ca ruptura sa nu fie perceputa prea adânc de copil, mama trebui sa se înarmeze cu rabdare, sa-i explice copilului motivele gestului ei si sa-i distraga atentia de la sân prin jocuri si plimbari în aer liber, spre exemplu.
Trucuri precum aplicarea unor substante închise la culoare gen albastru de metil în zona sânului nu sunt indicate, iar folosirea de zeama de lamâie si ardei iute poate sa-l socheze.
Primele sase luni, alaptare exclusiva la sân
Pentru buna dezvoltare a copiilor, ideal ar fi ca acestia sa fie alaptati exclusiv la sân în primele sase luni de viata (micutii nu trebuie sa bea nici macar apa), conform recomandarilor expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Dupa 6 luni, pentru a se dezvolta optim din punct de vedere nutritional, bebelusilor trebuie sa li se diversifice alimentatia. Alaptarea la sân poate însa continua pâna când copilul împlineste 2 ani, mai arata OMS. Medicii recomanda ca întarcarea sa se faca treptat daca micutul are sub 1 an.
"Bebelusii întarcati în jur de 4 luni sunt mai putin predispusi la bolile gastrointestinale provocate de laptele praf contaminat sau de ustensilele de hrana contaminate. Dupa opt luni, bebelusul poate face trecerea de la sânul mamei la cana, evitând astfel pericolul dependentei de biberon. La sfârsitul primului an de viata este perioada optima pentru întarcare, întrucât sistemul imunitar functioneaza la 60% din capacitatea de la vârsta adulta, iar faptul ca nu mai primeste anticorpii din laptele matern nu ridica riscuri", explica Rodica Nanu, medic pediatru la Centrul Medicover, din Bucuresti.
Dupa 18 luni, copiii deja depasesc mai usor anxietatea de separare, iar pierdere sânului reprezinta o amenintare mai mica. Întarcarea brusca îi poate da copilului sentimentul ca mama si-a retras dragostea ei odata cu sânul.
"Mama trebuie sa se izoleze timp de câteva zile (sa lase copilul cu bunicii, spre exemplu), sa urmeze tratament medicamentos pentru a opri lactatia si sa consume mai putine lichide, dar mult ceai de salvie. De asemenea, trebuie sa-si acopere sânii pentru a nu permite accesul copilului", mai recomanda pediatrul Rodica Nanu.
Reduceti timpul de alaptare
Daca copilul nu a împlinit înca 1 an, se recomanda întarcarea lenta: se înlocuieste o masa obisnuita la sân cu masa servita din biberon sau din cana, pentru a-i da posibilitatea sa se familiarizeze cu schimbarea pe parcursul mai multor saptamâni. În al doilea rând, se scurteaza timpul de alaptat. Astfel, "daca micutul suge câte cinci minute la fiecare masa, se reduce timpul la trei minute si se continua masa cu mâncare solida sau alt tip de lapte", mai explica pediatrul.
De asemenea, e bine ca mama sa aiba mereu la îndemâna diverse obiecte pentru a-i distrage atentia copilului în momentul în care va dori sa suga.
Implicati toata familia
Întarcatul poate fi o misiune dificila daca mama lupta de una singura, fara sprijinul celorlalti membri ai familiei.
"Parintii trebuie sa fie afectuosi cu copilul, care e mai vulnerabil în aceasta perioada, fara a-l coplesi însa. Este recomandat sa petreceti cât mai mult timp în aer liber cu micutul. În parc, la plimbare aproape ca uita ca vrea sa suga. Citindu-i povesti, jucându- va împreuna, vede ca sunteti alaturi de el în alta maniera", adauga pediatrul.
Dupa întarcare pot aparea anumite gesturi de compensare, precum suptul degetului, absolut normale, de altfel. Parintii nu trebuie sa le interzica. Mai bine este ca micutul sa fie laudat atunci când nu suge degetul.
"Sfârsitul primului an de viata e perioada optima pentru întarcare întrucât sistemul imunitar functioneaza la 60% din capacitatea de la vârsta adulta."
RODICA NANU, medic pediatru
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)