Agitatie mare in Universitatea de Medicina si Farmacie pentru salvarea asistentilor universitari, copii de VIP-uri sau medici cu pile din spitale • Ani de zile au fost mentinuti ca asistenti universitari in UMF fara a avea diploma de doctor, cu toate ca la angajare era una dintre conditiile de baza 

In timp ce multi dintre medicii ieseni au muncit cativa ani pentru a obtine diploma de doctor, altii o pot obtine cat ai pocni din degete. Asta numai daca esti fiul sau fiica vreunui medic si, ca sa nu bata la ochi, pe lista pot intra si alti medici fara a avea vreun grad de rudenie cu stafful din institutia de invatamant superior medical iesean. Cei aflati in aceasta situatie au avut la dispozitie ani de zile sa-si dea doctoratul, dar pentru ca au fost tolerati nu s-au grabit.

Poate nici acum nu s-ar fi inghesuit sa obtina aceasta diploma, daca nu ar fi fost constransi de noile modificari legislative. Cand au auzit ca pot ramane fara postul didactic de unde obtineau inca un salariu, asistentii universitari de laUniversitatea de Medicina si Farmacie (UMFGr. T. Popa Iasi fara diploma de doctor au intrat in panica si s-au inscris la doctorat, fiind convinsi ca in decurs de patru luni vor avea si aceasta diploma. Asta cu complicitatea indrumatorilor de doctorat, profesori universitari cu state vechi in UMF Iasi. Ca sa salveze odraslele colegilor, indrumatorii de doctorat au inchis ochii si in patru luni vor scoate inca o serie de asistenti universitari cu diploma de doctor.

Copiii VIP-urilor din spitale cauta teze de doctorat

Conform noilor prevederi legale, incepand cu data de 15 februarie 2015, asistentii universitari care nu detin diploma de doctor isi vor pierde postul. La Universitatea de Medicina si Farmacie sunt zeci de asistenti universitari care nu au sustinut examenul de doctorat, dar au fost mentinuti in activitate. Printre acestia sunt si copiii unor profesori de la universitate. In aceasta perioada, o parte dintre copiii VIP-urilor si-au luat concediu pentru a-si pregati teza de doctorat.

"Medicul Georgiana Stamate (fiica prof. dr. Teodor Stamate - n.r.) este in concediu pentru ca pregateste teza de doctorat. Isi da doctoratul acum pentru ca urmeaza sa-i dea afara din invatamant", a declarat unul dintre colegii mediculuiGeorgiana Stamate de la Spitalul de Recuperare din Iasi. Fiul unui alt profesor de la acelasi spital a sustinut examenul de doctorat in urma cu cateva luni. Aproape in fiecare spital exista astfel de exemple. La Maternitatea Cuza Voda din Iasi sunt vreo cinci medici, asistenti universitari, care au avut la dispozitie ani de zile sa-si dea doctoratul, dar nu au facut acest lucru. Unul dintre ei este chiar sef de sectie, avansat in functie chiar de managerul spitalului.

Astarastoae nu isi permite sa-i dea afara in preajma alegerilor pentru rector

Rectorul de la UMF Iasi, prof. dr. Vasile Astarastoae, cercetat penal intr-un dosar de coruptie, a gasit o metoda salvatoare pentru asistentii universitari aflati in aceasta situatie. Aceasta decizie nu este intamplatoare. La UMF Iasi urmeaza sa aiba loc alegeri pentru functia de rector si nu dadea bine ca o parte dintre cadrele didactice sa fie date afara. S-ar fi pierdut un numar important de voturi.

"Stim de aceasta prevedere legislativa si este o mare pierdere, cel putin pentru invatamantul superior medical. Intr-adevar, pana la data de 15 februarie 2015 toti ar trebui sa se incadreze in acest act normativ. Noi am incercat sa rezolvam aceasta problema, numai ca Ministerul Justitiei a intervenit si aici nu stiu de ce, care sunt competentele, considerand ca asta ar contribui la scaderea calitatii invatamantului. Oricum noi avem doar 20 de cazuri pe acest segment care nu pot sa-si dea doctoratul pana in februarie 2015, dar vom solicita o prelungire de cateva luni, astfel incat si ei sa-si dea acest examen", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Angajati fara a respecta o conditie obligatorie

In anul 2013, UMF Iasi publica o metodologie proprie de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante. Pentru functia de asistent universitar angajat pe perioada nedeterminata este clar stipulat ca prima conditie, detinerea diplomei de doctor. Asta inseamna ca un candidat pentru postul deasistent universitar nu se poate inscrie la concurs fara a avea doctoratul si, bineinteles, diploma. Pentru o parte dintre angajatii de la UMF a fost conditie obligatorie, pentru altii nu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro