Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai digitalizată. Ecranele telefoanelor inteligente, tabletele, laptopurile, monitoarele computerelor de birou sau televizorul pot reprezenta o pacoste pentru ochii noştri. „Oboseala de monitor“ tensionează muşchii oculari şi dă naştere la dureri de cap, la lăcrimare excesivă şi la vedere înceţoşată.
În zilele noastre, una dintre problemele comune este oboseala ochilor cauzată de monitoare. Între 70 şi 75% din oamenii a căror muncă implică monitoare spun că au probleme cu vederea şi cu oboseala ochilor, susţine Asociaţia Optometriştilor din America. Dureri de cap, de ochi, roşeaţă a ochilor, lăcrimare excesivă, vedere înceţoşată şi lipsa focalizării sunt toate asociate cu „oboseala de monitor“, notează CNN.
Vestea bună este că există diverse metode prin care să reduci efectele acestei tulburări moderne.
Ia o pauză! La fiecare 15 minute, ridică-ţi ochii de la monitor şi concentrează-te pe un obiect aflat la distanţă, de-a lungul camerei. Acest lucru va da muşchilor oculari o şansă să se relaxeze.
Încearcă „palmarea“! „Palmarea“ este, de fapt, o formă de meditaţie pentru ochi. Închide ochii şi plasează-ţi centrul palmelor peste ei. Respiră adânc şi relaxează-ţi muşchii ochilor. Acesta este un mod nemaipomenit să-ţi relaxezi ochii în timpul unor proiecte lungi care necesită folosirea îndelungată a computerului. Ţine-ţi umerii şi gâtul relaxate, deoarece tensiunea din aceste zone va cauza tensiune şi în ochi.
Clipeşte cât mai des! Atunci când munceşti mult în faţa computerului, frecvenţa cu care clipeşti va scădea. Trebuie să faci un efort conştient să clipeşti la fiecare 10-15 secunde. Acest lucru îţi va proteja corneea printr-un strat umed de oxigen şi nutrienţi şi chiar îţi va ascuţi vederea.
Poartă ochelari de protecţie! Foloseşte ochelari speciali care te protejează de lumina monitorului şi, mai ales, păstrează o distanţă sănătoasă de el, de cel puţin 50-70 de centimetri. Ochelarii de protecţie de monitor au un punct de focalizare diferit de ochelarii de citit. Acest lucru va reduce efortul concentrării şi va oferi o pauză muşchilor tăi oculari.
Monitorul trebuie să fie luminos! Cu cât e mai luminos monitorul cu atât se va reduce rata de pâlpâire a monitorului şi, automat, a oboselii ochiului. Pâlpâirea poate conduce la tensiunea oculară şi la dureri de cap. Un monitor luminos va face pupila să se contracte şi concentrarea ochilor va fi mai uşoară. Acest lucru va reduce nevoia de acomodare a ochilor şi te va face capabil să munceşti mai mult şi cu un confort mai mare.
În timpul nopţii, trebuie să reduci expunerea la lumina albastră. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard, SUA, a demonstrat că lumina albastră din timpul nopţii reduce, în mod negativ, nivelul de melatonină. Acest lucru are un efect advers serios pentru sănătate: este asociat cu o incidenţă mai mare de diabet, obezitate şi cancer. Încearcă, pe cât posibil, să nu foloseşti computerul noaptea sau măcar foloseşte ochelari cu protecţie împotriva luminii albastre.
Ia vitamine şi minerale! Luând în considerare faptul că ochii solicită destul de multă energie a organismului, este important pentru sănătatea lor să ai aportul necesar de vitamine şi minerale. Vitamina A, C şi E şi zincul oferă organismului ingredientele şi antioxidanţii necesari inclusiv sănătăţii ochilor.
Aprinde lumina! Lipsa unei alte surse de lumină în afara monitorului sau televizorului poate tensiona şi mai mult ochii. Pentru a reduce această tensiune, aprinde lumina.