Curăţatul zăpezii poate creşte riscul unui atac de cord, iar experţii ne avertizează că trebuie să fim precauţi pentru a ne proteja.

  • „Atunci când temperaturile scad, vasele noastre de sânge se îngustează pentru a preveni pierderea de căldură din organism. Acesta este un răspuns natural al corpului, dar care îi poate supune pe cei cu probleme cardiace sau pe cei care fac exerciţii fizice extenuante afară unui risc crescut de atac de cord“, spune doctorul Holly Andersen, directorul pentru educaţie şi informare al Institutului pentru Sănătatea Inimii „Ronald O. Perelman“ din New York.
Să cureţi zăpada este una dintre cele mai extenuante şi periculoase activităţi de iarnă, continuă dr. Andersen.Acest lucru îţi poate creşte tensiunea sanguină şi, în combinaţie cu efectul frigului asupra organismului, creşte semnificativ riscul de atac de cord, notează „Healthy Living“.
Holly Andersen ne oferă câteva sfaturi despre cum să scădem acest risc şi cum să ne păstrăm inima sănătoasă în timpul iernii:
  • Încălzeşte-te, întinde-te, fă puţină mişcare în casă înainte de a te duce să cureţi zăpada, de a face sport în aer liber sau înaintea altor exerciţii extenuante care solicită prezenţa ta afară.
  • Poartă o eşarfă, un fular peste gură şi peste nas atunci când faci efort afară pentru a încălzi aerul pe care îl respiri. Îmbracă-te bine, cu haine care protejează contra vântului şi care nu permit umezelii să pătrundă, astfel căldura corpului se păstrează mai bine.
  • Mai degrabă împinge zăpada cu ajutorul lopeţii, nu o ridica, astfel reduci riscul supraextenuării.
  • Fă pauze dese în timp ce cureţi zăpada. Acest lucru va permite muşchilor tăi, în special inimii, şansa de a se relaxa. Încearcă să împarţi volumul de muncă cu un prieten, un vecin, astfel vei munci mai uşor, dar nici nu vei fi singur în cazul unei urgenţe.
  • În cazul în care ai peste 50 de ani, eşti supraponderal, nu eşti în formă sau ai suferit un infarct înainte, consultă-te cu medicul tău înainte de a ieşi în frig să dai zăpada, sau înaintea oricărui alt exerciţiu care necesită prezenţa ta în frig.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro