Norme Coca 2023 - 2024

Când trebuie să daţi un telefon important, iar interlocutorul vostru vă aude vocea pentru prima dată, nu trebuie să vă gândiţi la un discurs lung şi convingător. Este suficient un singur cuvânt, un simplu salut, pentru ca o persoană să-şi facă o anumită impresie despre voi.

Psihologii au descoperit că, atunci când cineva ne aude prima dată vocea la telefon, salutul este cel mai important pentru a face o bună impresie.

Cuvintele scurte, „bună” ori „salut”, conţin suficientă informaţie pentru o primă impresie despre personalitatea celui care le rosteşte. Astfel, interlocutorul va trage rapid concluzia dacă sunteţi sau nu o persoană sinceră, de încredere.

„Studiul ne arată că oamenii trag imediat concluzii despre cineva când îi aud vocea, iar aceste impresii nu se bazează pe ceva întemeiat”, spune psihologul Drew Rendall, de la Universitatea din Lethbridge, Canada.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii îşi formează o primă impresie despre un străin încă de la prima vedere. Aceste lucru este valabil şi pentru primele cuvinte pe care le aude de la acesta. Nu este nevoie de analiza unui discurs elaborat.

Acesta este primul studiu care arată impactul pe care îl are vocea şi primele cuvinte auzite, precizează autorul cercetării, Phil McAleer, de la Universitatea din Glasgow.

Cercetătorii au analizat reacţia oamenilor la cel mai banal cuvânt, „hello”. În cadrul testului, 64 de studenţi, 32 de femei şi 32 de bărbaţi, au fost rugaţi să citească pe un ton neutru un fragment care includea o conversaţie telefonică. Apoi psihologii i-au înregistrat şi au copiat pe o bandă separată doar cuvântul „hello” rostit de fiecare.

Alţi 320 de studenţi au fost rugaţi să asculte aceste cuvinte de salut şi să precizeze trăsăturile de personalitate care reies din fiecare voce. Ei au dat note, de la 0 la 9, pentru diferite caracteristici ale vocii, cum ar fi cât de dominantă pare să fie sau cât de caldă şi atractivă. Subiecţii şi-au format imediat o părere despre fiecare voce în parte, iar aceste păreri coincideau în mare parte între ele.

Studiul demonstrează că prima impresie se bazează pe tonul vocii. Astfel, bărbaţii cu un ton mai ridicat al vocii sunt consideraţi mai de încredere, dar în cazul femeilor un ton mai înalt sugerează că persoana respectivă este o fire dominatoare.

Sursa: Science Mag

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro