Norme Coca 2023 - 2024

În urma unor controale  mai ample, pe care reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), le efectuează în spitale, directorul instituţiei susţine că s-a depistat şi că numărul externărilor nu coincide cu cel al internărilor, iar în spitale se fac internări fictive.

"Pacienţii sunt externaţi astăzi, dar foaia de  observaţii este închisă miercuri"

Procedura legislativă prevede că internările trebuie făcute prin UPU, în anumite condiţii, pentru spitalizarea continuă. Mai exact, trebuie spitalizaţi pacienţii care reprezintă urgenţe, iminenţele de urgenţe, bolnavii cronici plus alte situaţii bine justificate în care medicul din UPU sau medicul de gardă dintr-o secţie consideră necesară internarea pacientului. Potrivit conducerii CAS Botoşani, în spitale se practică internările doar pe hârtie, de aici şi numărul mai mare al pacienţilor ieşiţi din spital faţă de cei care sunt internaţi prin triaj.  

„Tot timpul facem verificări. Sunt şi internări fictive, dar nu pot să dau acum un exemplu. Sunt şi internări în care de fapt pacienţii sunt externaţi astăzi, dar foaia de  observaţii este închisă miercuri pentru că, mai bagă pe pacientul respectiv cheltuială timp de două zile. E o practică a celor din spital că mai obţin şi ei un ban în plus. Nu avem deocamdată un număr. Se întâmplă ca rareori să avem asemenea  cazuri, nu e o regulă, dar se întâmplă”, a declaratCostel Lupaşcu, directorul CAS Botoşani. 

Pe foaie, intră mai puţini şi ies mai mult

De asemenea, din statisticile Spitalului Judeţean Mavromati reiese că pacienţii internaţi prin serviciul de triaj al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) sunt cu mult mai puţini faţă de cei care figurează pe biletele de ieşire din spital.

„Din numărul total de externări în perioada 1 ianuarie 2013 - 1 noiembrie 2013, pe spitalizare continuă avem 48.200, număr total de externări în perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 2013 pe spitalizare de zi este de 20.900, iar totalul de internări prin triaj UPU în perioada amintită este de 14.370”, a spus Ioan Asaftei, director de îngrijiri al Spitalului Judeţean Mavromati.

Lăsând la o parte internările de zi, rămâne o diferenţă dintre numărul de internări prin Urgenţe şi numărul de externări din spital, de 33.830, oameni internaţi prin Ambulatoriul de Specialitate sau deja externaţi dar care în scripte figurează încă în spital. (A.D.)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro