Norme Coca 2023 - 2024

Gabaritul puilor de găină din comerţ s-a schimbat dramatic. Păsările din zilele noastre sunt de câteva ori mai mari decât exemplarele de acum câteva decenii. Un nou studiu al cerecetătorilor canadieni explică de ce s-a produs acest lucru.

De ce puii de găină sunt din ce în ce mai mari? E vorba de hrana cu hormoni sau alta este cauza? Pentru a găsi răspuns la aceste întrebări un grup de cercetători din Canada a crescut trei rase de pui de carne comune în perioade diferite: în 1957, în 1978 şi în 2005, numită rasa Ross 308, potrivit Huffington Post.

„Le-am hrănit cu exact aceleaşi lucruri, fără adaos de hormoni“, a asigurat dr. Martin Zuidhof, profesor de ştiinţe agricole la Universitatea din Alberta,  principalul autor al cercetării. Oricum, precizează jurnaliştii americani, Agenţia pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor (FDA) din SUA  a interzis de mai mult timp utilizarea hormonilor în producţia de carne de pasăre.

Singura diferenţă evidenţiată în cadrul studiului a fost de ordin genetic, conform declarţiilor lui Zuidhof.

Ce au constat cercetătorii?

Puii Ross 308 au crescut mai cu spor faţă de cei din rasa anului 1978, fiind de patru ori mai mari decât cei din rasa anului 1957. Mai exact, la 56 de zile, un pui din rasa anului 1957 cântărea 905 grame, unul din rasa anului 1978 - 1.808 grame, în timp ce exemplarul rasei din 2005 era de-a dreptul uriaş, având 4.202 grame.

Mărimea puilor din cele trei rase, de la eclozare până la vârsta de 56 de zile. Sursa foto: CBC News

Oamenii de ştiinţă spun că, de fapt, nu au testat niciodată până acum rasa din 1978 şi că modul  în care au crescut puii incluşi în studiu seamănă foarte mult cu ceea ce reprezintă o consecinţă a selecţiei făcute de-a lungul istoriei pentru a spori ritmul de creştere şi eficienţa.

Cu alte cuvinte, puii de azi sunt mai mari, pentru că ei, pur şi simplu, au fost înmulţiţi în aşa fel încât să fie mai mari.

Este sigur consumul acestor păsări mari?

Nu există niciun pericol în a mânca pui mai mari", a precizat dr. Zuidhof, pentru Huffington Post.

El a adăugat că această teamă ar fi comparabilă cu aceea de a mânca morcovi mai mari, pe motiv că legumele sunt mai mari.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro