Un bebelus reprezinta o bucurie pentru oricine, insa, uneori, se poate ca momentul sa fie nepotrivit. Daca ai avut un contact sexual neprotejat de curand sau s-a intamplat un accident cum ar fi ruperea prezervativului, este posibila aparitia unei sarcini. Inainte de a te duce la medic pentru un control, iti poti monitoriza senzatiile si simptomele chiar tu. De asemenea, in anumite conditii, iti poti face un test de sarcina.

Afla si tu, in continuare, cum iti dai seama ca esti insarcinata!

Semnele sarcinii

Menstruatia a intarziat? Nu esti sigura daca esti insarcinata sau este vorba despre altceva? Desigur ca exista posibilitatea ca stresul, unele dereglari hormonale si chiar si anemia sa fie vinovate pentru aceasta situatia si sa nu fie neaparat vorba despre o sarcina. Totusi, analizeaza-ti cu atentie starile pe care le-ai avut in ultima vreme si vezi daca:

- te-ai simtit mai obosita;

- ai avut stari de greata, ameteli sau ai lesinat;

- ti s-au marit sanii si au devenit durerosi, iar aureolele mamare sunt mai inchise la culoare;

- ai usoare dureri in zona abdomenului inferior;

- tranzitul intestinal s-a modificat, aparand constipatia, iar nevoia de urinare este resimtita frecvent;

- scurgerea vaginala este mai abundenta, aparand chiar si o mica sangerare (spotting) in perioada in care trebuia sa apara menstruatia.

Daca te confrunti chiar si cu o parte din aceste simptome , este bine sa faci un test de sarcina.

Iata dupa cat timp de la ultimul contact sexual neprotejat trebuie efectuat acesta.

Cand trebuie sa faci testul de sarcina

Ti-ai analizat simptomele si ai descoperit ca ele coincid cu starile pe care le ai in ultima vreme? Daca au trecut cel putin o saptamana de la data la care trebuia sa apara menstruatia si doua saptamani de la ultimul contact sexual neprotejat, inseamna ca este timpul sa faci un drum pana la farmacie si sa achizitionezi un test de sarcina. Urmeaza indicatiile din prospectul acestuia si vezi ce rezultat obtii. Daca vrei sa fii sigura de acesta, poti repeta testul doua zile mai tarziu. De asemenea, trebuie sa iti faci o programare la medicul ginecolog, care va face investigatiile necesare si va decide daca este vorba sau nu despre o sarcina.

Acum ca ai aflat cum iti dai seama ca esti insarcinata si daca ti s-a dat vestea ca vei fi mamica, este important sa adopti o atitudine responsabila si sa ai cat mai multa grija de tine si de bebelusul pe care il porti in pantec. Afla de aici ce ar trebui sa faci in primele saptamani de sarcina , dar si ce alimente ar trebui sa consumi pentru a avea un copil istet!

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro