cum-sunt-tratati-medicii-rezidenti-catre-autoritatiE 7.30 dimineata si intr-o cladire prapadita din Bucuresti se inghesuie ca oile zeci de medici rezidenti. Nu e un spital. Si nici intrarea in vreo celebra facultate. Este holul uneia dintre directiile Ministerului Sanatatii, acolo unde fiecare medic rezident este obligat sa astepte de mai multe ori pe an o parafa.Asteptarea e lunga: dureaza de la o zi pana la patru. Biroul ministrului Sanatatii e in schimb aproape, la doar 10 minute distanta. Acelasi ministru care in urma cu o luna spunea: ”Sunt medic tanar si stiu cat de important este pentru un medic tanar respectul pe care il primeste din partea autoritatilor”.
De-a lungul anilor de rezidentiat, fiecare tanar medic roman urmeaza mai multe stagii, in functie de specialitatea pe care si-a ales-o. Un an de chirurgie toracica la Spitalul Universitar, sase luni de oftalmologie la Colentina, doua luni de ortopedie la Floreasca, etc.De fiecare data rezidentul este insa obligat sa faca un drum special pana la Directia de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii, gazduita de o cladire de pe strada George Vraca. Acolo trebuie sa astepte cuminte si umil pogorarea Parafei, stampila fara de care nu poate incepe noul stagiu de pregatire.


Coada rezidentilor la 8 dimineata

Aceasta asteptare tine de la doua pana la patru zile in perioadele mai aglomerate din an (lunile decembrie-ianuarie si jumatatea anului). Angajatii alocati de Ministerul Sanatatii sa asiste miile de rezidenti romani sunt doar trei.

 

Ministrul Sanatatii vorbeste despre rezidenti si despre ce a realizat in sustinerea medicilor tineri - VIDEO

 

Tinerii medici fac liste de asteptare. Se dau numere de ordine. Sunt zile in care pe lista de asteptare sunt chiar 100 de rezidenti. Se asteapta si cinci ore pe zi in holul mizerabil cu trei scaune proletare. Dar nu reusesc sa intre mai mult de 50 de medici. Daca n-ai avut noroc, te intorci dimineata urmatoare.


Liste de asteptare

Caraghios este ca fiecare rezident are un carnet care, odata intrat in biroul cu Parafa, este scanat computerizat si o hartie pe care este tiparit urmatorul stagiu apare din imprimanta. Pe acea hartie se pogoara Parafa.

Nu doar numarul scazut de angajati este motivul acestor cozi, ci si orarul meschin oferit de autoritatile romane: 4 ore pe zi, 4 zile pe saptamana.PROGRAM DE GRAVIDE, a scris un rezident pe afisul care anunta orarul.LOC DE DAT CU CAPU’, a scris altul pe usa biroului in care salasluieste Parafa. Pe o alta hartie lipita de perete, autoritatile ii avertizeaza pe cei veniti cu alte treburi “Nu stati la rand cu medicii rezidenti” – AU RAIE!, a adaugat cu pixul un rezident.


Coada cu raie

Prin ritual sunt nevoiti sa treaca nu doar rezidentii din Bucuresti, ci si orice rezident din tara care doreste sa faca un stagiu in alt oras decat in cel de resedinta. Vrei de pilda sa inveti medicina de urgenta cateva luni la Targu-Mures? Nu conteaza ca esti din Timisoara sau Iasi, trebuie sa stai la “coada cu raie” de pe strada George Vraca din Bucuresti.

Romania este tara din care medicii tineri emigreaza pe capete. Paradoxul este ca, o spun sondajele, principalul motiv al migratiei nu sunt neaparat salariile prea mici, ci lipsa de respect cu care medicii sunt tratati aici. Bombastic e ca toate autoritatile romane isi clameaza din greu respectul pentru medicii rezidenti si ingrijorarea fantastica ca vor sa plece: au facut-o toti premierii din ultimul deceniu, fiecare ministru al Sanatatii, seful Colegiului Medicilor si feluriti presedinti de partid.

Cei mai recenti bombastici sustinatori ai medicilor rezidenti sunt premierul Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Primul a promis in campania electorala pentru prezidentiale marirea salariilor rezidentilor cu 10% pana in mai 2015 si, desigur, respect. In an electoral le-a acordat rezidentilor o bursa de 650 de lei pe luna, si... gata.

Cel de-al doilea a declarat in urma cu doar cateva saptamani: “Sunt medic tanar si stiu cat de important este pentru un medic tanar respectul pe care il primeste din partea autoritatilor si ii asigur pe viitorii medici, pe tinerii profesionisti din sistem, dar si pe toti medicii, ca vom cauta si gasi cat mai repede solutii pentru ca medicii sunt un element esential pentru insanatosirea sistemului de sanatate din Romania”.

Bombastic! Fantastic!

Ah... inca ceva. In zilele foarte aglomerate, coada cu raie din strada George Vraca este risipita la sfarsitul programului de 4 ore pe zi, 4 zile pe saptamana, de doi jandarmi. Respect statul roman!


Coada rezidentilor in miezul zilei

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro