Norme Coca 2023 - 2024

Din 2015, absolventii de Medicina ar putea intra la rezidentiat pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunilor proprii. Acestia ar trebui sa sustina, dupa doi ani de trunchi comun, un examen dintr-o bibliografie comuna pentru a continua rezidentiatul in specialitatea dorita, iar la sfarsit i-ar astepta examenul de obtinere a titlului de medic specialist, conform unei ordonante aflate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, privind organizarea si finantarea rezidentiatului.

Rezidentiatul se va desfasura in doua etape: prima reprezinta un program de trunchi comun, pe o perioada de doi ani, iar a doua, o continuare a formarii in una din specialitatile regasite in programul de trunchi comun, cu o durata de unu, pana la cinci ani.

Etapa I: programul de internat

Admiterea in aceasta etapa s-ar putea face pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunilor candidatilor, prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu institutiile de invatamant superior medical uman acreditate si cu reprezentatii Colegiului Medicilor din Romania. La admitere au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, promotia 2014, precum si medicii din promotiile anterioare care nu au obtinut dreptul de libera practica sau nu detin titlul de medic specialist.

Etapa II: continuarea rezidentiatului

Dupa terminarea celor doi ani de internat, Ministerul Sanatatii va organiza concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii. Astfel, se va intra in a doua etapa de rezidentiat, cea a formarii in una din specialitatille prevazute de Nomenclatorul Specialitatilor. Aceasta etapa poate varia de la un an – in cazul rezidentilor care vor sa se specializeze pe medicina de familie -, la cinci ani – in cazul celor care opteaza pentru Neurochirurgie.

Rezidentiatul se va finaliza, ca in prezent, printr-un examen de obtinere a titlului de medic, medic dentist sau farmacist specialist, organizat la nivel national de Ministerul Sanatatii in doua sesiuni pe an.

Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, la sectiunea Transparenta decizionala si se afla in dezbatere publica pana pe 11 octombrie 2013. Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: propuneri@ms.ro.

Studentii au inteles diferit ceea ce le va oferi Ministerul Sanatatii din 2015 la rezidentiat.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro