Cursul National de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualitati in Diagnostic si Tratament - C.O.M.B.A.T. 2 Asist, organizat de Societatea Romana de Hipertensiune pe 7 februarie, a avut o audienta de peste 70 de asistenti medicali care au luat parte la discutiile practice privind managementul hipertensiunii arteriale si optimizarea ingrijirii pacientilor hipertensivi.

Scopul manifestarii a fost informarea asistentilor medicali cu privire la cele mai noi date legate de imbunatatirea ingrijirii persoanelor diagnosticate cu tensiune arteriala crescuta, in vederea cresterii calitatii vietii pacientilor hipertensivi.

“In subsidiar, ne dorim sa punem in valoare, rolul echipei medic de familie - asistent medical - pacient. Transformarea pacientului dintr-un spectator pasiv, executant al indicatiilor medicale, la stadiul de partener activ, in echipa de ingrijire a propriei sale sanatati, reprezinta un deziderat esential al acestor cursuri. Trecerea de la stadiul de concept la aplicatia practica, a primit cu ocazia desfasurarii acestui curs, un impuls extrem de favorabil”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic primar in medicina de familie.

Cursul C.O.M.B.A.T. Asist a fost structurat in trei ateliere practice, in care au fost dezbatute subiecte de importanta pentru ingrijirea pacientilor hipertensivi. Temele au pornit de la definirea afectiunii si prezentarea problematicii actualizate a HTA, sfaturi practice privind masurarea tensiunii si continuand cu identificarea particularitatilor familiei cu risc hipertensiv. De asemenea, au existat discutii pe baza factorilor de risc implicati in patologia familiei cu istoric de hipertensiune arteriala, au fost prezentate particularitatile tensiunii arteriale crescute la copil si adolescent, gravida si lehuza, insistandu-se pe importanta masurilor de prevenrie precoce, personalizate la aceste segmente de populatie.

Implementarea conceptului masurarea tensiunii arteriale in ambulatoriu (MATA), in randul cadrelor medicale si al pacientilor, constituie calea cea mai eficienta pentru o preventie reusita, cu implicatii serioase pe termen lung. Aplicarea in mod constant a MATA, va duce la reducerea dramatica a complicatiilor bolii cronice hipertensive cu tot ce decurge din aceasta afectiune.

Dezbaterile si prezentarile au fost sustinute de prof. dr. Elena Ardeleanu, dr. Valeria Herdea, as. Elena Paun si as. Florica Havran.

Pe langa informatiile practice, cursul C.O.M.B.A.T. Asist a avut si o sesiune de discutii cu pacientii hipertensivi, in cadrul careia acestia au vorbit despre experienta lor cu boala, modul in care diagnosticul de HTA le-a afectat activitatea profesionala si viata de familie. Pacientii au avut ocazia de a pune intrebari specialistilor referitor la riscurile si complicatiile ce pot aparea in hipertensiunea arteriala, la modalitatile practice prin care pot face fața provocarilor impuse de boala, astfel incat balanta sa fie inclinata categoric inspre cresterea calitatii vietii.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro