Norme Coca 2023 - 2024

Mai puțin de 10 zile până la intrarea în vigoare a utilizării obligatorii a cardului naţional de sănătate. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenția că, de la 1 mai, validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti, se va efectua numai prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat.

Totuși, având în vedere că suntem în România, DSP avertizează și asupra faptului că e posibil ca lucrurile să nu funcționeze perfect de la început. „În situaţia în care la data de 1 mai 2015 o unitate medicală nu va avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, are obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu card sau o adeverinţă de asigurat validă”, spune șefa DSP, dr. Daniela Rahotă (foto).

SAMSUNG CSC

De asemenea, cetățenii trebuie să știe că dacă utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii. Dar, potrivit reglementărilor în vigoare, la 1 mai, sistemul informaţional de validare a serviciilor medicale prin card sau adeverinţă de asigurat ar trebui să fie 100% funcțional.

„Recomandăm cetăţenilor care beneficiază de servicii medicale să solicite activarea cardului de asigurat chiar înaintea datei de 1 mai 2015, iar după această dată, în momentul în care doresc să beneficieze de servicii medicale, reamintim că este obligatoriu să aibă asupra lor card sau adeverinţă de asigurat”, transmite directorul executiv al DSP Bihor.

Procedura deblocare card

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro