Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat joi, la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureș, că accesul pacienților din România la sistemul sanitar este extrem de dificil în special din cauza lipsei unei finanțării corecte a bugetului pentru medicamente.
“Sistemul sanitar și mai ales accesul pacienților este extrem de dificil în acest moment mai ales din cauza lipsei unei finanțării corecte a bugetului pentru medicamente. Această lipsă de bani este cronică pentru sistem, în ultimii 15 ani cel puțin, procentul din PIB care a fost alocat sănătății a fost undeva de 4%, cu mici variații”.

“O asemenea alocare este o expresie a voinței politice pe care oamenii politici o exprimă vizavi față de interesul pe care îl au față de sistemul sanitar și, pe de altă parte, ne menține mult în urma țărilor din Uniunea Europeană. Dacă este să privim datele statistice și nivelul de satisfacție a pacienților față de sistemul de sănătate de care beneficiază, suntem pe locul 34 din 35 de țări din Europa, mult în urma țărilor europene, în ceea ce privește indexul de satisfacție al pacienților. 4,2% din PIB cât este alocat anul acesta pentru sănătate reprezintă cu mult sub media țărilor africane care au undeva la 5,9%”, a arătat Zaharescu, în timpul dezbaterii pe marginea finanțării sustenabile a produselor farmaceutice.

Acesta a spus că dată fiind subfinanțarea sistemului de sănătate din România, decalajul în acest domeniu dintre țara noastră și celelalte state ale Uniunii Europene va crește progresiv. “Perspectivele, din păcate, sunt la fel de sumbre. Atâta vreme cât țările europene alocă în medie 8% din PIB pentru sănătate, atâta vreme cât țările din fostul bloc socialist alocă în jurul a 5-6% minim din PIB, singurul lucru care poate să se întâmple este ca decalajul dintre România și celelalte țări din UE să crească de la un an la altul, în nici un caz să se reducă. Or într-o asemenea perspectivă, trebuie să ne gândim ce este de făcut”, a susținut directorul executiv al ARPIM.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro