Una dintre cele mai mari retele de spitale din SUA a fost victima unui atac informatic prin care hackerii chinezi au obtinut datele personale a 4,5 milioane de pacienti. Atacul demonstreaza ca dosarele medicale devin marea miza a infractorilor informatici fiindca aceste dosare se vand la preturi extrem de mari pe internet in SUA, tara unde 50 de milioane de persoane nu au asigurare medicala, explica PC World.

Reteaua Community Health Systems care detine peste 200 de spitale in SUA, a fost victima unui atac informatic in aprilie si iunie, hackerii chinezii obtinand date despre 4,5 milioane de pacienti. Este vorba despre nume, adresa, data de nastere, numere de telefon si numarul de asigurari sociale.

Reprezentantii retelei medicale spun ca hackerii nu au obtinut si fisele medicale ale persoanelor, insa exact acestea sunt marea miza a atacurilor informatice. De ce? Deoarece dosarele medicale sunt o "mina de aur" pentru hackeri fiindca le pot vinde pe "piata neagra" cu preturi intre 50 si 250 dolari/bucata, de multe ori peste card-urile de credit care sunt de ani buni tinta infractorilor informatici.

John Halamka, presedinte al New England Healthcare Exchange Network, explica faptul ca aceste dosare medicale furate pot fi folosite de oameni neasigurati pentru a obtine tratament medical. in SUA exista 50 de milioane de persoane fara asigurare medicala, tratamentele sunt extrem de scumpe si, cu un dosar furat si cateva acte falsificate, persoane neasigurate pot sa beneficieze gratuit de operatii de sute de mii de dolari, spre exemplu.

Evident ca legatura dintre hackerii care fura primele dosare electronice si oamenii neasigurati poate fi facuita de retele de infractor intermediari care castiga enorm pe parcurs, iar sistemul poate fi pacalit mai usor in SUA unde diversitatea de retele de sanatate si de asigurari face foarte dificila depistarea unui impostor.

Concluzia este ca centrele medicale trebuie sa invesyeasca mai mult in sisteme informatice si in protectia impotriva atacurilor, deoarece raul facut imaginii unui spital este enorm daca pacientii se simt pusi in pericol de faptul ca toate datele personale au ajuns la vanzare pe internet si pot fi folosite in scopuri reprobabile.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro