România are de plătit datorii de aproape 200 de milioane de euro spitalelor europene pentru pacienţi români. În aceste condiţii, e tot mai greu pentru cei care vor să se trateze în Occident, să fie internaţi fără să îşi plătească singuri internarea. Un astfel de caz este cel al unuia dintre şoferii de autocar care a supravieţuit tragediei din Muntenegru.
Şoferul de rezervă din autocarul care s-a prăbuşit în Muntenegru, în iunie, anul trecut, era un bărbat puternic de 42 de ani. De 8 luni, Dan Mărgărit e la terapie intensivă, la Spitalul Floreasca. Abia la o lună de la tragedie a ieşit din comă. Dar a intrat în stare vegetativă. A pierdut 40 de kg şi comunică doar prin semne uşoare.

Familia spune că în Capitală nimeni nu şi-a asumat riscul de a-l accepta la recuperare. A aflat însă că în Grecia sau în Austria ar putea fi ajutat. Spitalul autriac le-a calculat o factură uriaşă.

La sfârşitul anului trecut, România datora în jur de 192 de milioane de euro pentru pacienţii trataţi în Uniunea Europeană. Spitalele din Franţa, Germania, Austria şi Italia aveau de recuperat cele mai mari sume.

Pe baza cardului european de asigurat, românii pot beneficia de tratament gratuit doar pentru urgenţe. Dacă nu-l au, pot primi din ţară un certificat înlocuitor. Pe baza fostului formular E112, numit acum S2, asiguraţii pot beneficia şi de alte tratamente cuprinse în pachetul de bază de la noi. Asta dacă cele din ţară întârzie, iar viaţa le-ar fi în pericol.

Pentru terapii care nu există la noi, se fac liste de aşteptare la ministerul Sănătăţii. Asiguraţii care nu sunt cazuri de urgenţă şi pleacă fără aprobare pot cere rambursarea costurilor, la casa de asigurări. Plata se va face însă la nivelul tarifului din România. Diferenţa uriaşă până la preţul real din străinătate este suportată de bolnavi.

Familia supravieţuitorului din Muntenegru speră să strângă banii pentru recuperarea tatălui printr-o campanie umanitară. Conturile pentru donaţii sunt următoarele:

Titular cont : MARGARIT ALEXANDRU MARIAN

Banca: PIRAEUS BANK ROMANIA SA

CONT:  RO 03 PIRB 4203 6267 5500 1000 - LEI
RO 66 PIRB 4203 6267 5500 2000 - EURO
RO 32 PIRB 4203 6267 5500 3000 - USD

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro