Lista veniturilor neimpozabile la calcul impozitului pe profit a fost extinsa de Executiv printr-un act normativ publicat deja, dar care va intra in vigoare in prima zi a anului urmator.

OUG nr. 102/2013, care a modificat Codul fiscal, clarifica si completeaza trei tipuri de venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, care exista si acum in Codul fiscal cu urmatoarea forma:
 • dividendele primite de la o persoana juridica romana;
 • diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare;
 • veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare; in aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Actul normativ publicat in noiembrie introduce completari astfel ca, de anul viitor, veniturile neimpozabile prevazute la art. 20, lit. a), b) si e) sunt reformulate astfel :

 • dividendele primite de la o persoana juridica straina platitoare de impozit pe profit sau a unui impozit similar impozitului pe profit;
 • veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina;
 • veniturile din lichidarea unei alte persoane juridice romane sau uneia straine.

De asemenea, de la inceputul anului viitor, diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, inregistrate ca urmare a incorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare devin impozabile la data cesionarii, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidarii persoanei juridice la care se detin aceste titluri, cu exceptia celor aferente titlurilor care provin din vanzare/cesionare si din lichidarea unei persoane juridice, romane sau straine, potrivit noului act normativ.

Conform unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice din 14 noiembrie, OUG 102/2013 prevede scutirea castigurilor de capital, adica dividendele si veniturile din titluri de participare, precum si cele din lichidare, pentru a favorizare societatile holding.
Scutirea de capital se aplica, daca 10% din capitalul persoanei juridice este detinut pe o perioada de minimum un an 
In cazul veniturilor neimpozabile la calculul impozitului pe profit, scutirea se aplica doar daca persoanele straine la care contribuabilul detine capitalul sunt situate intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, potrivit OUG 102/2013.
De asemenea, noile prevederi mentioneaza ca, pentru a deveni neimpozabile aceste venituri, contribuabilul trebuie sa detina pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividendele.

In plus, in cazul in care se indeplinesc toate aceste conditii, veniturile din dividende sunt neimpozabile la calcul impozitului pe profit, daca le plateste o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, potrivit noii ordonante.

Mai mult, conform noului act normativ, aceleasi conditii se vor aplica si in cazul dividendelor primite de la societatile din statele membre ale Uniunii Europene. In cazul acestor dividende, in Codul fiscal deja exista conditia ca persoana juridica sa detina participatia minima de 10% din capitalul social al persoanei juridice situate intr-un alt stat membru, pentru dividendele primite de:

 • o persoana juridica romana, societate-mama, de la o filiala situata intr-un stat membru;
 • de sediile permanente din Romania ale unor persoane juridice straine din alte state membre, societati-mama, care sunt distribuite de filialele acestora situate in state membre.
Pe langa aceste conditii, prevederile care se vor aplica de la 1 ianuarie 2014 stabilesc, si in acest caz, ca, la data inregistrarii venitului din dividende, contribuabilul trebuie sa detina o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividendele. Inainte aceasta perioada neintrerupta era de doi ani.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro