Norme Coca 2023 - 2024
Profesia de medic nu îţi oferă în România nici un salariu uriaş şi nici condiţii de lucru decente. Dar, cu toate acestea mii de tineri aspiră la legitimaţia de student medicinist şi se înscriu la universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară sperând să-şi vadă numele pe lista celor admişi. Ce-i determină şi ce-i motivează să-şi aleagă o profesie precum cea de medic am încercat să aflăm de la ei, chiar în ziua în care au susţinut examenul de admitere

Foto: Mediafax Foto / Octav Ganea

 • “Când eram mică am avut nişte probleme cu piciorul, iar ai mei s-au chinuit cu mine prin spitale”. Sunt singurele cuvinte pe care poate să le spună Ana Maria Barta, o tânără de 20 de ani care a susţinut miercuri admiterea la Medicină, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” Bucureşti, înainte să înceapă să plângă. Are emoţii şi spune printre lacrimi că ştie că salariile sunt mici pentru medici, că în spitale lucrurile nu sunt tocmai roz, dar crede că ar putea contribui la schimbare, că i-ar putea ajuta pe cei mai mici dintre noi. I-ar feri de umilinţe şi de chinuri, pe care Ana Maria le-a trăit, copil fiind. Cu gândul ăsta a venit la Medicină şi speră ca într-o zi să fie doctor.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea

Manifestaţie  în zona Eroilor miercuri dimineaţă. Aşa părea pentru oricine trecea prin zonă şi nu ştia că se dădea admitere la Medicină. Mai ales că în zonă erau prezenţi şi jandarmii. "Este o măsură de menţinere a ordinii publice. Anul ăsta ni s-a cerut ajutorul de la ASE şi la UMF ‚Carol Davila’Bucureşti”, explică Georgian Enache, purtătorul de cuvânt de la Jandarmeria Bucureşti.

La prima oră a dimineţii, aproape 4.000 de tineri aşteptau să intre în sălile de examen de la UMF Carol Davila. Concurau fiecare împotriva celorlalţi pentru unul dintre cele 1450 de locuri scoase de universitate la concurs. 4,5 pe un loc - asta e concurenţa la Medicină, la stat, în Bucureşti.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea

Nu toţi vor fi admişi, iar asta o ştiu şi candidaţii ieşiţi din sala de examen trei ore mai târziu.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea

E miezul zilei şi trotoarele din faţa universităţii de Medicină sunt pline de curioşi: “Cum a fost? ”, “Spune, a fost greu?” sunt întrebările cu care fiecare dintre cei care ies pe poarta facultăţii este întâmpinat. Niciunul nu răspunde. "Combatanţii" sunt fie entuziaşti, fie cu ochii în lacrimi ştiind că au ratat admiterea. Simt că punctajul obţinut nu le garantează intrarea pe vreunul dintre cele 1.450 de locuri.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea

“A fost mai greu decât tot ce am făcut eu din culegeri. La Biologie mai greu decât la Chimie. La Chimie a fost super uşor”, spune Ana Maria Barta. Are 20 de ani şi s-a pregătit un an după liceu pentru admiterea la Medicină. Spune că medicina este o alegere pentru ea şi că nu e o dramă dacă nu reuşeşte din prima.  Va încerca şi " la anul sau ori de câte ori va fi nevoie până când va reuşi".

“Am dat cu clasa examen la Medicină”

Mădălina Manole are 19 ani şi este din Feteşti. Abia ieşită de la examen, fata îşi verifica răspunsurile: “La biologie întrebările au avut nişte chichiţe. Trebuia să fii atent. A fost dificil. Nu pot spune că e un examen uşor. Orice ar fi, trebuie să intru la Facultatea de Medicină. Nu mă văd făcând altceva. Vreau să fiu medic chirurg. Îmi place foarte mult chirurgia, mai ales că personajul care mi-a inspirat alegerea este tot un chirurg -  Meredith Grey, din serialul tv ‘Anatomia lui Grey’. E drept, sunt mai împrăştiată decât ea”, spune Mădălina.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea  // Mădălina Manole, tânăra care visează să devină Meredith Grey, personaj din filmul "Anatomia lui Grey"

A învăţat la Liceul Teoretic “Carol I”, la profil real, specializarea matematică, intensiv engleză. Nu e singura din clasa ei care a dat examen la Medicină. Aţi cinci colegi au făcut aceeaşi alegere.

Teodora este o altă aspirantă la profesia de medic. A venit din Ploieşti la facultate. „Mi-am petrecut copilăria în spitale. Mama e şi ea medic. E mentorul meu. M-a insuflat dorinţa de a salva vieţi. O mare parte din gărzile pe care le făcea le-am petrecut alături de ea la spital. Cred că fac faţă stresului şi condiţiilor grele”.

Îşi face planuri de viitor. Vrea ca rezidenţiatul să-l facă în străinătate şi tot acolo visează să lucreze, dacă va avea ocazia.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea  // Bogdan Gheorghe vrea să se facă medic pentru că este pasionat de această profesie

Bogdan Gheorghe i-a fost coleg de clasă Mădălinei Manole.  “Am dat cu clasa examen la Medicină. Nu stabilitatea locului de muncă, condiţiile de muncă umane sau salariul decent sunt motivele pentru care alegem, noi tinerii, să devenim medici. Nu trebuie să fim ipocriţi. Alegem această profesie pentru că suntem pasionaţi. Mama mea e medic generalist şi cred că şi asta a contat în luarea deciziei”, spune Bogdan.

“Ştiu, o să văd multă suferinţă, dar, cine ştie, poate o să găsesc un lec pentru cancer”

Raluca Constantinescu a fost aşteptată la ieşirea de la examen de tatăl ei. “A fost bine. Sunt bine”, sunt primele cuvinte pe care i le spune fata după examenul care îi poate schimba cursul vieţii.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea  // Raluca Constantinescu speră să găsească un leac împotriva cancerului

A învăţat la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, din Bucureşti. De când se ştie a avut un singur vis: acela de a deveni medic. „Vreau să mă specializez în oncologie. Ştiu, o să văd multă suferinţă, dar, cine ştie, poate o să găsesc un lec pentru cancer”, spune Raluca, care la examen a obţinut 82 de puncte.

Vise are şi Elena Iana. Vrea ca la 40 de ani să câştige premiul Nobel sperând să descopere un tratament împotriva bolilor de inimă. "Nu mă văd făcând altceva. Ori de câte ori prind vreun documetar despre medicină las totul şi sunt numai ochi şi urechi. Să nu mai spun de filmele de profil. Nu cred că există student sau aspirant la Facultatea de Medicină care să nu fi văzut măcar vreun episod din ‘Anatomia lui Grey’ sau ’Dr. House’. Trebuie să recunosc că pentru mine filmul ‘Anatomia lui Grey’ a fost un criteriu important în luarea acestei decizii. Mi-ar plăcea să fiu un medic precum Cristina Yang”, spune Elena. Are 19 ani şi a obţinut 81 de puncte la examenul de admitere la Medicină. I-ar plăcea să fie cardiolog şi visează să-şi facă rezidenţiatul în străinătate: “Am vrut să dau la Facultatea de Medicină din Germania. Am renunţat la acest plan, deoarece e foarte greu să termini o facultate într-o limbă pe care nu o stăpâneşti bine. După, cel mai probabil o să plec în Germania sau poate că Anglia. În ţară salariile sunt mici”, spune Elena.

“Cineva trebuie să aibă grijă şi de bunicii noştri. Cine să o facă, dacă nu chiar noi”

Roxana Ilie vrea să profeseze în România. A lăsat Buzău natal pentru capitală şi speră să devină medic într-o zi. Nu ştie momentan în ce şi-ar dori să se specializeze.  “Aici îmi e familia, prietenii, cunoştinţele. Nu pot să plec. Aici am totul. Cineva trebuie să aibă grijă şi de bunicii noştri. Cine să o facă, dacă nu chiar noi. Aş pleca trei-şase luni să mă specializez, să învăţ să lucrez pe vreun aparat, dar apoi aş reveni”, spune Roxana.

FOTO: Mediafax // Octav Ganea // Alexandru Mihai Ivan (tânărul din mijloc, îmbrăcat în cămaşă cu pătrăţele bleumarin) consideră că profesia de medic este una complexă

Alexandru Mihai Ivan are 19 ani şi vine de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. A obţinut 83 de puncte la examen. “Pasiunea e singurul motiv pentru care cei mai mulţi dintre noi ne aflăm azi aici. Profesia de medic este una complexă", spune băiatul care apreciază testarea de miercuri drept "uşoară".

Foto: Mădălina Chiţu / Jandarmii au început pe la 13.40 să strângă gardurile şi să le încarce într-o maşină. La ora 14.00 nimic nu mai amintea de zarva din prima parte a zilei.

Dacă va fi admis sau nu la Medicină, Alexandru - asemeni celorlaţi tineri - va afla abia vineri, când se vor afişa rezultatele de la examen. Atunci trotoarele de la Medicină vor fi din nou pline ochi. Până atunci însă - emoţii.

Sursa

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro