In contextul discutiilor despre fiscalizarea „atentiilor” primite de medici de la cei pe care ii trateaza, un doctor sustine ca autoritatile nu inteleg esenta problemei.

Doctorul Sever Cristian-Oana are o pozitie inedita, dar bine argumentata, in dezbaterea privind rolul cadourilor primite de medici de la pacienti. Membru al Senatului Societatii Nationale de Medicina a Familiei, al comisiei juridice a Colegiul Medicilor Bucuresti, si al Consiliul de Administratie al Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti), Sever Oana sustine, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca nu este vorba de o problema de fiscalizare si ca statul nu are de ce sa intervina in aceasta relatie, fiind vorba de fapt despre un schimb de daruri intre pacient si doctor.

banicioiuu

Trebuie sa reglementam, nu poate exista absolut nimic in secolul nostru fara sa existe chitanta, si asta trebuie sa o inteleaga toata lumea, afirma marti ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in legatura cu cadourile primite de medici.

dr oana
Opinia medicului Sever-Cristian Oana:  
De ce dau pacientii cadouri cand medicii nu le cer?

De cand am terminat facultatea de medicina si am depus juramantul Hipocratic ma preocupa ideea independentei profesionale a medicului. Mai precis am dorit sa inteleg exact cum poate medicul, in conditiile loialitatii impartite sa apere totusi interesul primordial al pacientului.

Pacientii simt ca, in zilele noastre, medicii au o loialitate impartita. Pe de o parte, conform standardelor Colegiului medicilor, medicii sunt loiali pacientilor, dar pe de alta parte sunt supusi celor ce ii platesc (casa de asigurari, stat). Atata timp cat beneficiarul consultatiei este altul decat platitorul, medicul va avea o loialitate impartita, deoarece interesele pacientului nu corespund decat rareori cu ale platitorului.

Teoria tertului platitor, pe care se bazeaza asigurarile de sanatate din Romania, are acest viciu fundamental: administratorul banilor pacientului are alt interes decat pacientul si atunci face presiuni asupra medicului pe care ar trebui sa-l plateasca.

Ca sa realizati enormitatea viciului si ipocrizia sistemului va rog sa raspundeti la urmatoarea intrebare: „Daca va judecati cu statul intr-o chestiune cu miza mare, va luati un avocat platit de stat?” Probabil ca nu! De aceea in orice sistem sanatos medicul trebuie sa fie liber-profesionist independent. Este interesul primordial al pacientului ca medicul sa fie liber de constrangeri pentru a se putea dedica integral binelui pacientului.

Medicul angajat sau sub contract exclusiv va fi fidel angajatorului si nu va putea apara interesul pacientului decat cu riscul pierderii propriului contract. Aceasta loialitate impartita obliga medicul la compromisuri zilnice. Din acest punct de vedere situatia seamana mai degraba cu dubla constrangere din psihologie care duce de obicei la schizofrenie.

Adica indiferent ce faci, una dintre constrangeri va fi fortata ceea ce duce automat la penalizare.

 Fie pacientul e nemultumit si te trateaza cu neincredere sau te abandoneaza, fie angajatorul e nemultumit si te amendeaza. Va mai mirati acum de ce medicii sunt stresati si cand nu mai rezista, emigreaza? Acum credem ca este limpede pentru ce pacientii ofera cadouri medicilor.

Mesajul transmis de cadou este urmatorul: „ Stiu ca esti constrans de un contract cu statul/asiguratorul, dar ia acest cadou si nu te mai gandi la interesul lor, ci doar la interesul meu ca pacient al tau. Prin cadoul meu te eliberez de constrangerea patronului tau ca sa te gandesti doar la sanatatea mea!” Acest mesaj este inutil in cazul unui medic independent.

In toamna anului 2011 aveam sa mai fac un pas in intelegerea problemei si a modului cum este rezolvata in practica aceasta tensiune. Am participat ca invitat la lansarea unui studiu european care urmareste sa vada ce legaturi exista intre modul de finantare si modul cum e practicata psihiatria in diverse tari europene. Un tanar si entuziast colaborator a propus in timpul dezbaterii sa se evalueze in bani toate darurile pe care le primesc medicii de la pacienti. Aceasta urma sa fie contributia specific romaneasca la studiul european. Tanarul se facea, fara sa stie, ecoul actualilor manageri ai medicinei romanesti care vor sa fiscalizeze toate aspectele relatiei medic – pacient pentru a acoperi gravele lor deficiente manageriale. Momentul de tacere stupefiata a participantilor mi-a declansat revelatia.

Relatia medic – pacient bazata pe increderea dintre doi oameni tine de economia darului.

Nu va voi plictisi acum cu scrierile lui Boas, Mauss sau Levi-Strauss ci am sa trec direct la UNPD. In Raportul privind dezvoltarea umana pe anul 1995 al UNPD (Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite) se spune negru pe alb ca „jumatate din tot ceea ce se produce in lume sunt daruri”.

Faptul ca imi spal copiii si fac lectii cu ei este un dar; faptul ca ajut un vecin batran sa-si care sacosa de la piata sau sa plateasca telefonul e un dar; faptul ca fac curat cu aspiratorul in timp ce sotia mea gateste este un schimb de daruri. La inceputul secolului XX economistul Arthur Cecil Pigou a demonstrat ca venitul national scade de fiecare data cand un burlac se insoara cu menajera lui. Acum constatarea din raportul UNPD are sens! Viata noastra nu este in totalitate supusa economiei de piata, iar sectorul ingrijirii sanatatii este un bun exemplu de economie a darului. Economistii sustin ca sanatatea este un segment important si costisitor al economiei societatii moderne. Dar produsul sau este in primul rand grija si alinarea pentru cei bolnavi. Grija si contactul uman sunt aratate nu prin mecanismele economiei de piata, ci prin mecanisme interumane ca relatiile, generozitatea si atentia.

 

In ultima instanta scopul asistentei medicale este promovarea dragostei de viata a suferindului.

 

 

Pentru a-i redestepta unui alt om dragostea de viata trebuie sa-i acorzi grija si atentie lipsite de motive ascunse. Aici medicina este foarte aproape de idealul crestin de a darui de dragul de a darui – si pentru niciun alt motiv. Buna asistenta medicala este atunci generozitate intruchipata: abundenta de competenta si grija care trezesc in omul bolnav dorinta de a se vindeca. De aceea practicarea medicinei este caracterizata traditional de „chemare” sau de vocatie. Ideea de „chemare” este atacata de angajatori si de sindicate deopotriva atunci cand se cearta pentru plata si conditii de munca. „Chemarea” ca si „harul” nu poate fi cuantificata, dar ea este cea care ii determina pe medici si asistenti sa nu-si ia pauza legala de masa cand pacientul sufera sau este intr-o situatie critica. Piata, incluzand munca sub contract, este un mod rigid si anonim de a reglementa orele de munca ale oamenilor.

Personalul medical are dreptul la salarii decente, dar asta acopera o parte foarte mica a realitatii.

Administrarea unui vaccin nu inseamna doar o scurta intepatura ci o munca de convingere argumentata stiintific, o promisiune de mai bine si o alinare a suferintei, lucruri care nu conteaza pentru managerii sanitari.

A sfatui o adolescenta cum sa-si inceapa viata sexuala si cum sa se protejeze de riscul unei sarcini sau al unei boli venerice este un dar nepretuit pentru ea, dar cu totul ignorat de economistii sistemului sanitar.

Incurajarile adresate de medic unui suferind sunt nepretuite, sunt un dar al unui om (medicul) catre alt om (pacientul), dar ele nu au valoare pentru stat pentru ca pe ele nu se poate aplica TVA. Compasiunea nu este platita nici de stat nici de asigurarile private.

De aceea de fapt intre medic si pacient are loc un schimb de daruri bazat pe reciprocitate si generozitate.

Acest schimb de daruri reface legatura umana fundamentala dintre medic si pacient care a existat inca din zorii medicinei. Aceasta este legatura dintre „un om care este sau se crede bolnav si un om in care are incredere” si se numeste consultatie. Iar consultatia este cheia de bolta a practicii medicale. Nu intamplator aceasta este si definitia consultatiei adoptata de British Medical Association in urma cu o jumatate de secol.


Economia darului alaturi de viata privata sunt ultimele oaze de independenta ale omului fata de state si organizatii.

Veti intelege deci pentru ce sunt atacate cu atata inversunare!

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro