9 martie 2015, Bucureşti - Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) solicită insistent Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a Contractului-cadru afişat joia trecută şi să îşi onoreze  atribuţiile în domeniul sănătăţii publice, respectiv slujirea interesului public şi al pacienţilor, în respect pentru medici şi pentru adevăr. 

                În ciuda prevederilor legislative şi a obligaţiilor morale ale celor două instituţii, SNMF constată în fiecare an că de fapt medicii de familie (şi alţi medici din sistem)  sunt cei care slujesc interesul pacienţilor lor şi sunt avocaţii şi consilierii asiguraţilor în fața tentativelor şi uneori chiar a abuzurilor CNAS sau a caselor locale de asigurări. 

                Pacienții sunt mințiți că au dreptul la "orice decide medicul". În realitate, medicul este încorsetat în practica sa,  este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări.

                Ştiu de exemplu pacienţii că în caz de patologie multiplă, pot primi de la toţi medicii la un loc, maxim 7 medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori?

                În alţi ani, modificările aberante ale contractului propuse de decidenţii de la CNAS şi MS au vizat mai mult reducerea timpului alocat pacientului prin muncă administrativă suplimentară, explozia birocraţiei,  creşterea costurilor de funcţionare şi scăderea veniturilor cabinetelor. În acest an atacul CNAS şi MS loveşte direct mai ales în pacienţi, care îşi vor pierde într-un orizont de timp relativ scurt medicii de familie independenţi, liberi să ia cele mai bune decizii în favoarea pacienţilor.  Reţeaua naţională de cabinete de medicina familiei, mai ales în rural, va fi profund dezechilibrată. Medicii de familie vor fi afectaţi de această dată ca stabilitate  a  cabinetelor, ca formă şi modalitate de exercitare a profesiei, devenind  servitorii unor  interese care nu ţin de profesia medicală.

                SNMF acuză cele două instituţii de promovare a intereselor unor societăţi comerciale din domeniul medical, care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor. Pacienţii  devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în fața bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale "medicale" nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS.

                După mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în incinta clinicilor cu mai multe specialităţi şi laboratoare - adevărate mall-uri sau supermarketuri medicale unde pacientul este stimulat să consume -  proiectul de modificare a Contractului-cadru aduce soluţia: eliminarea pârghiilor de control asupra necesarului  numărului de cabinete de medicina familiei, care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului. Calitatea înaltă a serviciilor medicale poate fi asigurată doar în contextul stabilităţii unităţii medicale, nu atunci când apare goana sălbatică după profit. Calitatea în medicină, satisfacţia pacientului se măsoară diferit şi nu ca la supermarket, pe piaţa de consum.

                SNMF condamnă ferm aceste practici comerciale care încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor.

                Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua. Proiectul de modificare a Contractului-cadru este o Hotărâre a Guvernului, elaborată de CNAS şi MS.

 

 

Biroul de presă al SNMF

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro