Norme Coca 2023 - 2024

Conform unui studiu al cercetarotilor cehi, persoanele care consuma zilnic un mic dejun si un pranz consistent isi tin mai bine sub control greutatea si glicemia, comparativ cu cele care prefera sa ia sase gustari zilnic.

 familie-masa-beneficiiPotrivit unui studiu realizat in Cehia, doua mese copioase zilnice s-au dovedit benefice, mai ales pentru persoanele cu diabet de tipul 2, insa de aceasta dieta ar putea beneficia orice persoana care doreste sa isi tina greutatea sub control. In testele efectuate de o echipa de oamenii de stiinta cehi, persoanele care consumau un mic dejun si un pranz consistent in fiecare zi au slabit, in medie, cu 1,5 kilograme mai mult decat persoanele care aveau tendinta sa consume gustari mai mici, de mai multe ori pe zi.

La randul lor si independent de studiul ceh, cercetatorii olandezi au descoperit ca gustarile mici si frecvente, bogate in zahar si grasimi, contribuie la cresterea depozitului de colesterol din ficat si ingroasa talia, in timp ce consumul unor portii mai mari, de doua-trei ori pe zi, nu are niciun impact negativ asupra acestora.

 

gustare usoaraLa studiul efectuat de cercetatorii din Cehia au participat 54 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 30 si 70 de ani, care urmau un tratament impotriva diabetului de tipul 2, cea mai frecventa forma a acestei boli, care de obicei este tinuta sub control prin dieta stricta. Participantii la studiu au fost rugati sa aleaga intre doua diete, fiecare continand cu 500 de calorii mai putin decat cantitatea zilnica recomandata.Un grup de 27 de subiecti a consumat zilnic sase mese, mai putin consistente, timp de 12 saptamani, in timp ce al doilea grup a consumat zilnic un mic dejun si un pranz consistent.

Apoi, grupurile au facut schimb de diete, bazate pe acelasi continut de macronutrienti si calorii, si au continuat experimentul timp de alte trei luni. Echipa de cercetatori a masurat fiecaruia nivelul de grasimi din ficat, sensibilitatea la insulina si functionarea celulelor beta-pancreatice care produc insulina. Studiul, publicat in revista Diabetologia, a relevat faptul ca greutatea corporala a scazut in cazul ambelor grupuri, insa scaderea in greutate a fost mai vizibila in cazul celor care au consumat mese mai consistente dar reduse ca numar. Persoanele care au consumat doua mese consistente pe zi au pierdut, in medie, 3,7 kilograme, in timp ce persoanele care au preferat mai multe grustaru pe parcursul zilei au slabit doar 2,3 kilograme .

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro