Un număr tot mai mare de adolescente suferă de anemie ca urmare a consumului exagerat de băuturi energizante, avertizează specialiştii. Cafeina conţinută în cantitate mare în aceste băuturi reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.

Consumul de energizante în rândul tinerilor este în creştere: în Marea Britanie, de pildă, o zecime dintre adolescenţi consumă până la 5 doze de băuturi energizante cu cafeină, săptămânal, arată un raport elaborat de Health Food Manufacturers' Association (HFMA).

Un studiu asupra a 10.000 de adulţi britanici, realizat de HFMA , a arătat că trei sferturi dintre participanţii cu vârsta de 18-24 de ani nu cunoşteau acest efect al cafeinei, faptul că ea inhibă absorbţia unor minerale importante pentru corp.

În ceea ce priveşte carenţa de fier, care duce la anemie, fetele sunt mai expuse decât băieţii, deoarece, cu ocazia menstruaţiilor, ele pierd periodic fier din organism. Anemia, determinată de lipsa de fier, poate duce la o stare de oboseală şi slăbiciune permanentă.

Băuturile energizante, chiar dacă oferă o stimulare temporară, sunt asociate cu numeroase riscuri pentru sănătate, putând produce simptome precum bătăi neregulate ale inimii, tulburări de somn, nervozitate, greaţă; la niveluri mai mari ale consumului, pot apărea chiar stări de agitaţie, convulsii, accidente vasculare cerebrale, arată un studiu american realizat în 2011. Cel puţin un caz de deces  - cel al tânărului britanic Joshua Merrick, în vârstă de 19 ani, decedat în acest an - a fost corelat cu ingestia unei cantităţi mari de băuturi energizante cu cafeină.

Efectele nocive se datorează conţinutului foarte mare de cafeină şi de zahăr al acestor băuturi; în plus, un studiu realizat la University of Michigan arată că  adolescenţii care consumă  energizante sunt mai predispuşi şi la consumul de alcool şi droguri, precum şi la fumat. Iar amestecul acestor băuturi cu alcoolul măreşte riscul intoxicaţiei alcoolice, indică unele studii americane.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro