1. De ce nu a eliminat până acum medicamentele care nu se mai comercializează în România?

2 De ce nu a eliminat Ginko Biloba și Erdosteina până acum dacă știe din 2010 că aceste medicamente fac o paguba bugetului CNAS de peste 23 de milioane de euro, anual? Nu cumva au fost favorizate deliberat firmele producătoare?

3 Dacă invocă raportul NICE, de ce nu introduce MS concomitent în dezbatere publică evaluarea medicamentelor din TOP 50 (top 100) ținând cont de recomandările NICE International? Economiile prefigurate de experții invocați sunt de aproape 800 de milioane de euro!

4 Cine a făcut recomandarea privind mutarea medicamentelor dintr-o clasă în alta?

5  Unde este decizia ANMDM în baza căreia s-a făcut proiectul de buget?

6 De ce nu a început evaluarea listei de medicamente compensate în vederea eliminării medicamentelor costineficiente?

7 Nu este normal să elimini înainte medicamentele cost-ineficiente pentru a crea resursele și, ulterior, să introduci noile medicamente?

8 De ce „minte” nota de fundamentare referitor la evaluarea impactului bugetar?

„Până la oferirea acestor răspunsuri, cred că este legitim să consider că proiectul de HG răspunde înțelegerii făcute cu industria, la o cafea, ca nimeni să nu se atingă de portofoliul existent de medicamente, iar eliminarea infamei Ginko Biloba să fie doar o petardă menită a oferi un răspuns întrebării legate de momentul evaluării actualei liste de medicamente!”, conchide Paveliu.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro