Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Cei mai importanţi actori ai sistemului de sănătate vin astăzi şi mâine la ZF Pharma Summit, unde se va discuta despre piaţa medicamentelor, a serviciilor medicale şi despre reformele din sistem.

România a avut anul acesta la dis­po­­ziţie circa 6 miliarde de euro pen­tru să­nătate, un bu­get care a continuat să re­­­prezinte o risipă, în contextul în care prea mulţi actori decid modul în care aces­­ta este cheltuit -  Ministerul Sănă­tă­ţii, Casa Naţională de Asigurări (CNAS) şi primăriile.  De aceea, mediul public încă nu reu­­şeşte să „dea mâna“ cu cel privat, iar ne­în­­ţelegerile între cele două părţi gu­ver­nea­ză un mediu în care pacientul iese, în fi­nal, în pierdere. Fie că plăteşte mai mult pe medicamente sau pe tratamente.

Totuşi, anul 2015 este primul dintr-o perioadă îndelungată în care sistemul de sănătate face paşi înainte spre o nouă formulă. Scăderea preţurilor la me­dicamente, revizuirea calculului taxei clawback, creşterea salariilor bugeta­rilor cu 25%, dar şi scoaterea la iveală a ne­re­gulilor din interiorul pieţei sunt  ce­le mai importante subiecte care anul aces­ta au făcut agenda jucătorilor din domeniu.

Toate acestea ar putea duce însă la un nou impas între mediul public şi cel pri­vat, dat fiind faptul că, pe de-o parte, „ta­băra“ privată susţine că statul face tot po­sibilul pentru a-i creşte costurile – exem­plu fiind taxa clawback, al cărui mod de calcul, a făcut ca banii plătiţi de companii la stat să se du­bleze, iar profi­turile să scadă. Pe de altă parte, statul „acuză“ privaţii că sunt in­te­resaţi numai de profit şi susţine că atât timp cât nu va interveni cu astfel de mă­suri, pacienţii vor fi singurii afectaţi cu adevărat.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro