Norme Coca 2023 - 2024

Lipsa controalelor stricte în materie de achiziţii şi chiar în ceea ce priveşte compoziţia unor substanţe cu rol vital în desfăşurarea actului medical sunt regula, nu excepţia, iar la vârful sistemului sanitar românesc fenomenul e unul îndeaproape cunoscut. Practic, de două decenii şi jumătate Sănătatea funcţionează inerţial, uneori în baza unor proceduri precare, alteori în lipsa oricăror proceduri. Digi24.ro a stat de vorbă cu un manager de spital din Capitală, cu un şef de clinică de la alt spital din Bucureşti şi cu preşedintele Colegiului Medicilor din România: toţi trei recunosc acum ceea ce a devenit evident şi din punct de vedere oficial. Dat fiind contextul, însă, unele explicaţii au un aer cel puţin surprinzător

Gheorghe Borcean este chirurg şi profesează de aproape 40 de ani. Jumătate din această perioadă şi-a ocupat-o nu doar la spital, ci şi la vârful unui organism controversat din sitemul sanitar, Colegiul Medicilor din România. Aproape două decenii, doctorul Borcean a fost vicepreşedintele Colegiului, iar de anul trecut este preşedintele instituţiei.

În ceea ce priveşte modul de întrebuinţare a dezinfectanţilor, acesta recunoaşte că „nimeni nu a verificat niciodată coresepondenţa chimică a ceea ce scrie pe ambalaj cu conţinutul din ambalaj”. S-ar fi zdruncinat încrederea, argumentează domnia sa, iar încrederea, continuă Gheorghe Borcean, „este instituţie socială, este un element care ţine o societate”. „Dacă manifeşti neîncredere asupra unui produs de o asemenea importanţă, atunci te duci cu gândul şi la concentraţia substanţei active din medicamentele care se pun pe piaţă, te duci te cu gândul şi la concentraţia de pulpă de fruct din sucul de fructe pe care-l cumperi de la supermarket. Este o chestie care ţine de moralitatea în afacere, nu este o obligaţie a cumpărătorului să verifice buna-credinţă şi cinstea celui care vinde. El vine cu o autorizaţie eliberată de o autoritate a statului”.

Rămâne la latitudinea destinatarilor să evalueze raţionamentul preşedintelui Colegiului Medicilor din România.

L-am întrebat, totuşi, dacă va fi nevoie ca măcar de acum încolo să se facă verificări prin sondaj, din moment ce unii „oameni de afaceri” nu se împiedică de moralitate atunci când înţeleg că pot câştiga mai mult prin fraudă. „Nu ştiu dacă va fi nevoie, dar lucrul sigur se va face, având în vedere anvergura acestui scandal mediatic; am convingerea. Dacă mâine aş fi ministrul Sănătăţii sau premier, aş introduce o astfel de procedură”, ne-a transmis preşedintele colegiului, Gheorghe Borcean.

„Vine Curtea de Conturi şi te întreabă”

Lipsa unor verificări de fond efectuate de beneficiarii produselor biocide este evidenţiată şi de doctorul Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni. „Noi, ca autoritate contractantă, trebuie să interpretăm pe nişte documente care sunt emise de nişte autorităţi. Comisia Naţională de Biocide este subordonată Ministerului Sănătăţii şi ne prezintă nişte avize. De exemplu, şi Hexi Pharma a venit cu nişte avize valabile până în 2024. În ce calitate îmi pot permite eu să pun la îndoială un aviz emis de Comisia Naţională de Biocide de pe lângă minister, valabil până în 2024? (...) Acum, în baza a ceea ce au emis ei, este responsabilitatea dânşilor”, susţine directorul intervievat de Digi24.ro.

Spitalul pe care îl conduce doctorul Păltineanu nu se află pe lista „celor 50” în care au fost depistate recent teste de sanitaţie pozitive, listă publicată de Ministerul Sănătăţii pe fondul scandalului Hexi Pharma.

De ce, însă, nici la Bagdasar-Arseni nu s-au efectuat teste chimice independente pe substanţele folosite la dezinfecţie? „Nu ai cum să derulezi propriul control şi este un efort financiar pe care nu ai de ce să ţi-l asumi, la urma urmei. Ar presupune ca tu să faci un control extern, cu o firmă care trebuie să facă aceste lucruri, pentru ca apoi să vină Curtea de Conturi să te întrebe care este motivul pentru care ai instituit acest control, câtă vreme ai documente care te asigură că produsele sunt în regulă”, argumentează managerul Bogdan Păltineanu.

„Nu ne-au semnalizat niciodată”

Cum a fost, totuşi, posibil ca în toţi aceşti ani din sistem să nu se tragă un semnal public de alarmă asupra situaţiei dezinfectanţilor din spitale? „În pregătirea unui medic există şi semiologia. Semnul nostru, al chirurgilor, ar fi arătat aşa: dacă de câte ori se fac investigaţii de dezinfecţie şi de sterilitate, care sunt periodice, am fi avut semnale că acest parametru nu este atins. Pe când, noi avem parametri care nu ne-au semnalizat niciodată. Asta, fără să putem şti, că noi nu facem studii clinice, că substanţa avea 10% sau 8%”, susţine Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Acest spital figurează pe lista „celor 50”, publicată zilele trecute de Ministerul Sănătăţii.

Sursa

Autor Laurenţiu Mihu

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro