Norme Coca 2023 - 2024

Este o certitudine ca nicio tara , nici cele mai bogate , nu isi pot permite un sistem de sanatate in care sa nu acorde un rol important medicinei de familie si asta nu numai la nivel declarativ ci si la nivel de finantare , precum si la nivel de reglementare legislativa .

Pornind de la acest aspect sa vedem ce, si ptr. ce se intimpla in Romania , unde ptr. o mare parte a populatiei serviciile medicale de medicina primara sunt singurele servicii de sanatate pe care isi pot permite sa le acceseze .

In ultimii ani in Romania asistam la o permanenta demolare a medicinei primare din partea decidentilor prin subfinantare cronica si prin reglementari care indeparteaza medicul de familie tot mai mult de profesia de medic, care obstructioneaza actul medical, care ingradeste exercitarea profesiei de medic de familie, care prevad ptr. medici de familie niste penalitati disproportionale , care nu respecta drepturile constitutionale ale medicilor de familie.

In strategia nationala pe 2015-2020 publicat pe situl Ministerului Sanatatii, chiar ei , decidentii recunoscut ca au subfinantat si au subutilizat medicina primara.

Insa contrar tuturor studiilor cu recomandarile de a acorda medicinei primare un procent mai mare din FNUASS, decidentii continua sa induca falimentarea medicinei de familie.

Vin si intreb , ptr. ce vor sa falimenteze cabinetele medicilor de familie, ce interese de grup sunt in spatele acestor acte normative care vor avea ca si consecinta distrugerea cabinetelor medicale individuale ?

Daca ne uitam ce s-a intimplat in ultimii 26 de ani in aceasta tara , ne putem da seama ca pe modelul falimentarii industiei, agriculturii , vor sa falimenteze medicina primara, ca pe urma pe mai nimic niste ‘ baieti destepti ‘ din lanturi sa puna mina pe acest sector.
Inteleg furia unor decidenti la adresa noastra , cind ei doar atit au priceput si vazut din banii alocati medicinei primare, ca din acele contracte cu medicii de familie ei de fapt nu s-au ales cu nimic, adica nici bani ptr. partid si nici bani in conturi personale.

Sa solicite de la 11 000 de medici de familie o cota parte din valoarea contractului nu e fezabil si ar fi prea riscant. Insa daca aceste cabinete ar fi detinute doar de citeva lanturi atunci totul ar fi mai simplu din punct de vedere al spagii.

Dar ce sa faca ptr. a putea intra in posesia acestor cabinete , si mai ales sa le obtine pe nimic ? Bineinteles ca il falimenteaza, precum au procedat si in alte sectoare.

Un alt motiv ptr. care trebuiesc falimentate cabinetele medicilor de familie este faptul ca sediul acestora sunt in niste imobile atractive ptr. investitori imobiliari, sunt in zone centrale .

Da , vor sa distruga medicina primara ptr. a satisface pofta unor grupuri de interese , oligarhi cu influenta asupra politicului .
Acesta insa va avea efecte dezastruoase si asupra populatiei , nu numai asupra medicilor de familie .Acest lucru trebuie spus si populatiei.

Soós Szabó Klára"

 

Rodica Tănăsescu: “Finanţarea asistenţei medicale primare este jenantă și va duce la scăderea veniturilor personalului medical”

Atentie, decidenți! Ați reușit să solidarizați sectorul sanitar! 21 Martie este greva japoneza

COMENTARIU

La o simpla lectura a proiectului de Norme ale CoCa 2016-2017 puteti vedea ca nu se schimba nimic din OBLIGATIILE medicului de familie.

Aceleasi conditii impovaratoare din anii precedenti, aceleasi mizerii cu penalizari de 5-10-20% iar cresterea valorii punctului/capita cu CINCI BANI constitue un mare semn de desconsiderare a activitatii noastre.

Mai mult faptul ca deja guvernantii se gandesc la preluarea activitatii de medicina familiei de catre ambulatoriile de specialitate constitue o sfidare si o tentativa de  ne demoraliza, demobiliza si a crea printre noi viitorii "GHIOCEI".

Asadar...ce mai asteptam?

Haideti sa participam la protestul national organizat de SNMF si FNPMF!

Haideti sa punem parafa jos!

Gheorghe Lascu, medic de familie.

 

 

Foto: szekelyhon.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro