România riscă să rămână fără specialişti peste zece ani, în condiţiile în care acum sunt 300 de oncologi şi mai puţini de 50 de radioterapeuţi, iar în ultimul an nu s-a înscris niciun medic la specialitatea de radioterapie-oncologie, a declarat sâmbătă prof.dr. Cristian Chiricuţă, specialist în radioterapie.
Teoretic, orice cetăţean român are acces la un tratament. Problema este câţi specialităţi ai care oferă acest tratament', a precizat Chiricuţă la Conferinţa organizată de Coaliţia Europeană a Pacienţilor Bolnavi de Cancer (ECPC).
'Din datele pe care le cunosc eu, sunt 300 de oncologi în România, la 20 de milioane de oameni, 300 de oncologi sunt cam puţini, iar în ce mă priveşte, ca radioterapeut, pot spune că în 2008 existau 100 de radioterapeuţi, în România, iar astăzi sunt sub 50. Dezastrul este că în ultimul an nu s-a înscris niciun medic la specialitatea de radioterapie-oncologie, deci eu nu ştiu cum va fi în România peste zece ani fără specialişti, pentru că în aceşti zece ani, jumătate dintre cei prezenţi se vor pensiona şi vor ieşi din câmpul de acţiune', a mai spus profesorul.
El a adăugat că, înainte, un pacient era intervievat sau discuta cu un medic în jur de oră.
'La ora actuală, de-a lungul Europei, oriunde mergeţi, timpul alocat este în jur de 12 minute, iar în cinci ani va fi de şapte minute. Nu poţi afla nimic de la un pacient în şapte minute, iar el cum a intrat, aşa şi iese, sau chiar decepţionat şi nu va mai veni la următoarea', a conchis profesorul.