Norme Coca 2023 - 2024

Data viitoare când cumperi un prosop, un tricou sau chiar o agendă, poate că ar trebui să-ţi aminteşti că trebuie să te fereşti de culoarea galbenă. Vopseaua galbenă care se regăseşte în multe produse de uz casnic poate conţine chimicale periculoase pentru sănătate, conform unui nou studiu.

O substanţă chimică care se regăseşte în vopseaua galbenă, numită „PCB 11“, s-a dovedit a fi periculoasă pentru sănătate, a descoperit un studiu efectuat de Universitatea Rutger din SUA. Oamenii de ştiinţă au declarat pentru „ABC News“ că toxicitatea PCB 11 trebuie demonstrată cu ajutorul mai multor cercetări, însă studii anterioare au demonstrat că substanţele din categoria PCB cauzează iritaţii, cancer, malformaţii genetice şi probleme de dezvoltare la copii.
PCB cauzează o gamă largă de probleme de sănătate. Există deja destule dovezi că ar putea exista efecte adverse asupra noastră cauzate de PCB 11, efecte care trebuie investigate mai atent“, declară Lisa Rodenburg, unul dintre autorii studiului şi profesor de chimie a mediului la Universitatea Rutger.
Însă nu există o soluţie simplă. Chiar dacă vom face un efort în a evita produsele galbene, vom fi în continuare expuşi la toxinele care se eliberează în aer sau apă şi care, eventual, vor pătrunde în organismul uman, avertizează Rodenburg.
Asta ne înspăimântă cel mai mult. Vorbim de culoarea galbenă care se regăseşte în multe lucruri: tricouri, imprimeuri, agende, prosoape. Nu prea poţi s-o eviţi“, declară pentru „ABC News“ o mamă îngrijorată.
„Ştim că oricine va avea contact cu această substanţă mai devreme sau mai târziu. Nu poţi evita asta, nu poţi evita atingerea oricărui material din lume. PCB «evadează» din materiale şi ajunge în aer, aşa că, vrem sau nu, cu toţii vom respira substanţa“, adaugă Rodenburg.
PCB a fost interzis de Congresul american în 1979, după ce a început să-şi facă simţită prezenţa la peşti şi la animalele sălbatice. Însă, s-au descoperit „portiţe“ în lege care permit producţia accidentală. „Tehnic vorbind, PCB-urile sunt interzise. Aceşti pigmenţi sunt permişi doar la niveluri foarte scăzute“, continuă Rodenburg.
Specialista adaugă însă că nu vrea să alarmeze populaţia. „Acest pigment nu se regăseşte chiar în fiecare produs galben“, spune ea.
Cercetătorii au testat obiecte comune din gospodăria omului şi a descoperit PCB 11 în toate cele 16 materiale galbene pe care le-au testat, inclusiv în toate cele 28 de mostre de hârtie galbenă (care conţineau cerneală galbenă, cum sunt hărţile, revistele, vederile sau ziarele color).
Conform cercetărilor anterioare, PCB se regăseşte cam în toate produsele, de la ambalajele pentru alimente şi până la pungile cumpărate de la supermarket. „Totuşi, nu cred că oamenii ar trebui să fie terorizaţi de această informaţie, însă ar trebui să fie conştienţi că acest lucru se întâmplă şi că e timpul să facem ceva să schimbăm legea“, conchide Rodenburg.
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro