Discutia despre salariile medicilor nu cred ca va opri exodul acestora catre Occident. Nici macar o dublare a salariilor nu ar insemna nimic in raport cu decalajul dintre sistemul de sanatate din Romania si cele ale celor mai multe state din Uniunea Europeana.

Si nu neaparat banii sunt problema. Bugetul Sanatatii s-a situat in 2015 undeva la peste 6 miliarde de euro. Bani care in cea mai mare parte au fost cheltuiti aiurea, din moment ce starea de sanatate a populatiei nu s-a imbunatatit, spitalele nu s-au modernizat, iar salariile nu au crescut semnificativ.

Cei mai multi bani de la buget dispar in buzunarele unor persoane private care pun in miscare scheme de deturnat fonduri publice. Ma refer aici lascandalul retetelor falsificate, scandalul tratamentelor impotriva cancerului, scandalul firmelor-capusa din jurul spitalelor, ca sa dau numai cateva exemple, dar mai sunt si altele.

Asa ca, fara o adevarata reforma a sistemului, fara o curatenie din temelii si fara transparenta tuturor modalitatilor prin care se folosesc banii publici, sistemul nu se va insanatosi.

Si mai e ceva. Sunt curios cum va reusi un guvern sau altul sa transforme spitalale romanesti in institutii publice solide care functioneaza dupa legi economice.

Trebuie sa ne amintim de faptul ca, in ultimii 25 de ani, toate companiile publice nu au fost decat generatoare de coruptie. Pentru ca o companie sa fie salvata, singura solutie era privatizarea. Acesta e motivul pentru care privatizarile s-au facut pe bani putini. Investitorii cumparau niste gauri negre, nu companii care faceau profit sau aveau sansa sa-l faca intr-un orizont de timp mediu.

In concluzie, toata aceasta dezbatere nationala despre salariile medicilor nu va fi urmata de nimic. Poate va fi o crestere salariala, dar relatia dintre corpul profesional si pacienti nu cred ca se va imbunatati, profesionalismul celor care lucreaza in sistemul de sanatate nu va creste, cei mai buni medici vor pleca rapid din Romania, rezidentii vor suporta aceleasi umilinte ale medicilor specialisti si sefilor de sectii, care vor avea grija sa le faca viata un calvar, nu cumva vreun tanar medic sa se remarce si sa "le fure pacientii".

Oamenii bolnavi se vor duce la spital in continuare cu propriile medicamente, cu propriile pansamente si alte consumabile, despre care doar Dumnezeu stie de ce nu se gasesc in spitale.

Decesele inexplicabile si erorile medicale se vor petrece cu aceeasi frecventa, iar managerii spitalelor vor fi in continuare numiti politic, iar cariera lor va depinde de relatia cu guvernul sau cu ministerul si nu va avea nicio legatura cu performantele institutiei.

La toate acestea, adaugati cererea mare de medici de pe piata muncii internationale. Nu exista nici cel mai mic motiv de optimism in ce priveste viitorul sistemului de sanatate. Atata vreme cat reforma nu se va face in interesul celor care platesc, adica a cetatenilor, iar deciziile vor fi luate in continuare doar din calcul politic favorizand o clasa profesionala in detrimentul alteia, vom ramane in aceeasi situatie.

Da, sunt medici in Romania care fac minuni si care merita salarii foarte mari, dar sunt din ce in ce mai putini. Si simtim asta pe pielea noastra.

 

Sursa: .ziare.com

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro