Norme Coca 2023 - 2024
Aproximativ 70% din oameni trăiesc sentimentul de „cădere în somn“ cel puţin o dată în viaţă, conform unui studiu realizat de Clinica Mayo. Fenomenul survine la adormire şi determină trezirea din somn.

Tresăririle nocturne se manifestă prin senzaţie de cădere, de pierdere a echilibrului sau de spasm muscular, fiind denumite medical, mioclonii hipnagogice.

Aceste tresăriri pot fi resimţite ca o senzaţie de cădere în gol, care se presupune că reprezintă o interpretare cerebrală eronată a semnalelor secundare relaxării musculare în timpul adormirii sau al trezirii. Deseori fenomenul este însoţit de "o poveste", care nu este un vis, deoarece nu se produce in timpul somnului REM (REM - Rapid Eye Movement - Mişcări Oculare Rapide), ci mai degrabă o halucinaţie.

S-a observat că miocloniile hipnagogice survin, în general, la persoane cu tulburări de somn în prezenţa unor factori declanşatori: privare de somn peste 24 de ore, anxietate, consum excesiv de cafeină, stres sau după activităţi fizice epuizante seara.

Ele pot fi însoţite de transpiraţii şi apar, de regulă, la scurt timp după ce adormim, trezindu-ne din somn.

Şi în timp ce cercetătorii nu s-au pus încă de acord asupra cauzelor acestor tresăriri, sociologii de la Universitatea din Colorado, SUA, vin cu nişte ipoteze interesante, informează Business Insider într-un material video.

Una dintre ele sugerează că acestea ar fi o reminiscenţă a evoluţiei. Explicaţia ar fi că atunci când adormim, muşchii noştri se relaxează profund spre deosebire de cei ai primatelor care râmân încordaţi, ele obişnuind să doarmă în copaci. Prin urmare, relaxându-ne, avem impresia că ne prăbuşim şi tresărim, pentru că încercâm să oprim această cădere din copac.

O altă ipoteză ar fi aceea că tresăririle reprezintă o explozie finală a energiei din timpul zilei.

Oricum ar fi, cert este că miocloniile hipnagogice reprezintă un fenomen relativ frecvent. Potrivit unui studiu desfăşurat în cadrul Clinicii Mayo, aproximativ 70% dintre oameni le experimentează la un moment dat în viaţă.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro