Norme Coca 2023 - 2024
Un nou studiu despre dieta mediteraneană scoate în evidenţă de ce uleiul de măsline şi legumele sunt atât de bune pentru sănătatea inimii.
Până acum cercetările nu prea au reuşit să explice de ce o dietă atât de bogată în grăsimi, cum este cea mediteraneană, conduce la o inimă sănătoasă. Cercetătorii s-au întrebat ce anume din aceste grăsimi ajută inima. Acum au ajuns la o concluzie destul de credibilă, un mecanism care explică cum anume beneficiază inima de pe urma consumului de ulei de măsline şi legume, notează „Forbes“.
Trucul acestei diete constă în crearea unei fuziuni între grăsimile sănătoase din, să zicem, uleiul de măsline şi nitriţii şi nitraţii din legume ca spanacul, ţelina şi morcovii, legume care reprezintă o mare parte din dieta mediteraneană. Această combinaţie de grăsimi şi legume, susţin cercetătorii, dă naştere unui compus numit „acidul nitro-gras“, care are efectul de a relaxa vasele de sânge şi de a scădea tensiunea sanguină – trăsături importante pentru sănătatea inimii.
Pentru a testa această teorie, echipa de cercetătorii a hrănit şoareci care aveau o tensiune sanguină mare, cu acizi graşi Omega-6 care se regăsesc în uleiul de măsline. Ei au mai adăugat la dieta rozătoarelor şi nitrit de sodiu pentru a imita combinarea dintre ulei de măsline şi legume. Nu doar că nivelul acizilor nitro-graşi  era mai mare, dar tensiunea sanguină era mai mică şi acest lucru se întâmpla la doar cinci zile de la tratament. Apoi, când cercetătorii au folosit o specie de şoareci care erau rezistenţi la efectul acestor acizi, tensiunea sanguină nu s-a modificat.
Deşi cercetarea s-a realizat pe şoareci, mecanismul se aplică şi la oameni. Cercetări anterioare au scos în evidenţă beneficiile uleiului de măsline şi al nucilor în sănătatea inimii oamenilor.
Descoperirile studiului nostru ajută la explicarea studiilor anterioare care au demonstrat că o dietă mediteraneană poate reduce incidenţa problemelor cardiovasculare, cum ar fi infarctul“, declară autorul studiului Philip Eaton pentru BBC. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că şi avocado poate funcţiona, de vreme ce conţine grăsimi nesaturate sănătoase.
Efectul unei diete mediteraneene este aproape asigurat, susţin cercetătorii. Să mănânci multe legume, fructe şi cereale, nuci, peşte şi foarte puţină carne roşie, lactate şi ceva dulciuri nu sună rău deloc, chiar foarte sănătos. Dieta mediteraneană este considerată o dietă echilibrată şi, dacă i se adaugă şi puţin vin roşu, pare şi mai sănătoasă. Mai precis, un singur lucru sigur se ştie despre nutriţie: moderaţia este cea mai bună regulă, conchide „Forbes“.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro