Barbatii care consuma zilnic mezeluri au sanse mai mici de a deveni tati: aceste alimente, chiar în cantitati mici, reduc semnificativ calitatea spermei, arata un studiu american.
Ori de câte ori o femeie se întreaba, îngrijorata: "De ce nu ramân gravida?", ar trebui sa ia în considerare si obiceiurile alimentare ale partenerului ei.
Un studiu realizat de specialisti de la Universitatea Harvard a analizat obiceiurile alimentare a 156 de barbati care participau la tratamente de fertilizare in vitro, împreuna cu partenerele lor.
Barbatii au fost chestionati cu privire la obiceiurile lor alimentare, cercetatorii urmarind sa afle cât de des si în ce cantitati consumau acestia mezeluri, carne alba, carne rosie, peste alb, ton sau somon.
S-a constatat ca, la barbatii care consumau fie si o jumatate de portie de mezeluri zilnic – o felie de bacon sau un cârnacior – doar 5,5% dintre spermatozoizi aveau forma si dimensiuni normale; la barbatii care consumau mai rar mezeluri, proportia spermatozoizilor normali era de 7,2%.
În schimb, la barbatii care mâncau peste alb cel putin odata la doua zile – sau o jumatate de portie pe zi – calitatea spermei era mult mai buna decât la cei are mâncau doar ocazional peste.
Cercetatorii recomanda, prin urmare, barbatilor care vor sa-si mareasca sansele de a deveni tati, sa renunte la mezeluri si sa consume, în schimb, peste. Consumul unor pesti precum cod sau halibut (o specie de peste plat, asemanator cu calcanul) are un efect benefic pronuntat asupra fertilitatii, afirma cercetatorii.
Nu se cunoaste precis cauza pentru care unele alimente reduc fertilitatea, iar altele o sporesc; cercetatorii cred ca, în cazul de fata, carnea rosie (folosita la prepararea mezelurilor) ar contine cantitati mari de pesticide care ar interfera cu hormonii umani; în schimb, pestele contine cantitati mari de zinc, element care, se crede, ar stimula fertilitatea.
Rezultatele întaresc concluziile altor studii, care aratau ca sansele unui cuplu de a avea copii sunt puternic influentate de stilul de viata al partenerilor: fumatul, consumul de alcool si stresul reduc fertilitatea, în vreme ce exercitiul fizic si o alimentatie sanatoasa sporesc sansele de a concepe un copil.