Norme Coca 2023 - 2024

Medici specialisti sau rezidenti, studenti la medicina si asistenti medicali participa, sambata, la Cluj-Napoca, la un targ de locuri de munca la spitale si clinici din strainatate, unde li se ofera salarii intre 2.200 si 4.500 de euro pe luna.

Potrivit unuia dintre organizatorii Targului de locuri de munca "Cariere in alb", Bogdan Covaliu, la eveniment sunt asteptati peste 600 de medici specialisti si rezidenti, dar si studenti sau asistenti medicali.

"Avem 14 companii, care recruteaza pentru Germania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, tarile scandinave, Belgia, Olanda si reprezinta mai multe lanturi de clinici si spitale, ajungand undeva la 1.000-1.500 de joburi per total. Avem si o companie romaneasca, o clinica din Vatra Dornei, care e pentru a doua oara aici. Cel mai mult se cauta medici, medici specialisti si rezidenti, dar sunt si posturi pentru stomatologi si farmacisti", a declarat Bogdan Covaliu.

Salarii mari si alte beneficii

Potrivit acestuia, cele mai cautate specializari de catre angajatorii straini sunt medicina de urgenta, terapie intensiva, radiologie, imagistica si ginecologie, iar pe langa salarii, care pornesc de la 2.200 de euro pentru asistenti medicali, companiile ofera si pachete de instalare, bilete de avion sau sprijin pentru cei care pleaca impreuna cu familia.

Reprezentantul unei firme de recrutare care ofera locuri de munca in spitale din Norvegia, Suedia si Danemarca, Madalina Neamtu, a declarat ca acestea sunt in clinici si spitale publice si se cauta medici specialisti, dar si asistente medicale sau medici stomatologi.

"In principiu, cautam medici specialisti in nefrologie, cardiologie, pediatrie, ginecologie, dar si medici stomatologi. Salariile pentru medicii specialisti sunt cuprinse intre 3.500 si 4.500 de euro, iar pentru stomatologi salariul e de 2.500 de euro.

Pe langa pachetul salarial, celor recrutati li se ofera si un curs intensiv de limba, ajutor pentru gasirea locuintei si alte beneficii. Medicii romani prefera spitalele din aceste tari pentru ca salariile sunt bune, iar sistemul medical este performant", a declarat Madalina Neamtu.

Un alt recrutor, care ofera locuri de munca pentru asistenti medicali in clinici, spitale sau azile din Marea Britanie, Adelina Bisca, a declarat ca salariile pentru un asistent medical sunt de cel putin 30.000 de lire sterline pe an, in functie de experienta acestuia.

"Noi cautam asistenti medicali din Europa pentru spitale, azile pentru varstnici sau clinici de boli mintale, iar salariile sunt oferite in functie de experienta, dar nu sunt mai mici de 30.000 de lire sterline pe an. Pe langa salariu, angajatorii mai ofera bilete de avion, cazare, abonamente la sali de fitness sau chiar cazare pentru ambii soti", a explicat Adelina Bisca.

Cat li se ofera medicilor sa nu plece

Managerul singurei clinici private din Romania prezenta la targ, Roman Boca, a spus ca participa la targul de locuri de munca pentru a convinge cat mai multi medici sa nu plece in strainatate.

"Noi avem nevoie de medici in Romania si am venit la targ pentru a cauta medici specialisti in cardiologie, oftalmologie, ginecologie, reumatologie, chirurgie maxilo-faciala si alte specializari. Salariile pornesc de la 1.000 de euro si pot ajunge la 2.000 de euro, in functie de performante.

In plus, oferim casa sau apartament mobilat pentru cei care se muta in Vatra Dornei cu familia. Pana acum, la acest targ au venit mai mult rezidenti sau studenti si prea putini medici specialisti", a declarat Roman Boca.

De ce vor tinerii sa paraseasca tara

La randul lor, tinerii veniti sa isi caute un loc de munca la spitale sau clinici din strainatate spun ca isi doresc sa plece, pentru ca salariile sunt mult mai mari decat in spitalele din Romania.

"Eu sunt rezidenta in primul an, specializarea Pediatrie. Aici castig 1.080 de lei, fac garzi care nu imi sunt platite si nici nu o sa imi fie vreodata platite, iar in Franta, de exemplu, as putea castiga chiar si un salariu de 4.000 de euro lunar.

Ofertele pe care le-am vazut sunt bune, ma gandesc serios sa plec", a declarat Roxana, unul din medicii rezidenti veniti la targul de cariere.

Un alt tanar care isi cauta un loc de munca in strainatate spune ca este specializat in Medicina generala si vrea sa plece impreuna cu prietena sa.

"Intr-un spital public din Romania castig intre 350 si 450 de euro, iar in mediul privat as castiga intre 500 si 1.000 de euro. Pe cand intr-un spital din Norvegia, de exemplu, as avea un salariu intre 3.500 si 6.000 de euro, dupa cum m-am mai interesat. Suntem hotarati sa plecam si eu, si prietena mea", a declarat tanarul.

Potrivit organizatorilor targului de locuri de munca, medicii romani prefera ofertele din tarile unde vorbesc usor limba, cum sunt Franta, Marea Britanie sau Irlanda, dar se cauta si ofertele din tarile scandinave.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro