Noi servicii pentru pacienti vor fi adaugate in pachetul medical minimal si in cel de baza, conform unui act normativ publicat astazi in Monitorul Oficial. Modificarile se vor aplica de la 1 aprilie.

Schimbarile facute de Executiv sunt prevazute in Hotararea Guvernului nr. 205/2015 privind modificarea si completarea HG nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015, iar acest act a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 30 martie si se aplica de la 1 aprilie.

 

Citeste intreg documentul :

Hotararea Nr.205 din 25.03.2015

Concret, vizate sunt pachetul minimal si pachetul de baza, pentru anii 2014-2015, in care se vor introduce noi servicii pentru pacienti.

In cazul pachetului minimal (destinat persoanelor neasigurate in sistemul de sanatate), pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se va acorda o consultatie pentru fiecare persoana, indiferent ca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie. In prezent, conditia este ca pacientul sa fie inscris la un medic de familie.

Printre noutati se mai numara, de asemenea, si introducerea unei consultatii pentru fiecare trimestru de sarcina si una pentru primul trimestru de la nastere, in cazul supravegherii evolutiei sarcinii si lauziei.

Referitor la pachetul de baza (destinat persoanelor asigurate), noul act normativ prevede, printre altele, dublarea numarului maxim de consultatii la domiciliu: 42 in loc de 21, cate sunt in prezent. Acestea vor fi acordate si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

In acelasi timp, in cazul asistentei medicale primare se prevede introducerea spirometriei (stabilirea functiei si capacitatii respiratorii a plamanilor cu ajutorul unui aparat special de masurare) in serviciile aditionale ce pot fi acordate de medicii de familie.

HG nr. 205/2015 mai include si unele servicii precum examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, RMN pentru sinusuri sau ecografia transrectala.

Citeste intreg documentul :

Hotararea Nr.205 din 25.03.2015

 

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro