dr. Anci Ionescu
Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate(CNAS), dr. Anci Ionescu a declarat marţi că normele de aplicare a Contractului Cadru pentru servicii medicale se află într-o formă care ar putea fi trimisă la Monitorul Oficial, iar de la 1 iunie va intra în vigoare noul pachet şi Contractul Cadru.
,,Am mai pus pe site poate mai există nişte corecturi, nu definitorii, după care în Consiliul de Administraţie de miercuri va fi supus aprobării, şi avizării Ministerului Sănătăţii după care va merge la Monitorul Oficial . De luni va intra în vigoare pachetul de bază şi Contractul Cadru pentru servicii medicale,, a precizat medicul şef al CNAS.
Privitor la ce cuprinde pachetul dr. Anci Ionescu a menţionat că în privinţa consultaţiilor preventive la copii acestea au existat şi până acum, prin noul act normativ se detaliază.
  • ,, De la naştere şi până la18 ani copilul beneficiază de nişte controale periodice. În cadrul acestor controale au fost definite pentru fiecare grupă de vârstă, caracteristicele pe care ar trebui să le cuprindă o consultaţie de control periodic.
  • De la şase luni, la nivelul medicului de familie a fost institutit un screening pentru depistarea precoce a tulburărilor din spectru autist.Sunt nişte întrebări simple pe care medicul trebuie să le adreseze părintelui şi în funcţie de un scor stabilit el poate lua o decizie, cum trebuie să urmărească acel copil,, a explicat Anci Ionescu
Referitor la obligativitatea consultaţiilor preventive la adult aceasta a precizat ,, dacă un pacient are dreptul să se prezite la o consultaţie la un anumit interval de timp , trebuie ca acest drept să fie interpretat şi ca o obligaţie. În acest moment nu putem greva dreptul de a te prezenta la un control medical de o sancţiune,,.
Medicul şef al CNAS a mai spus că sistemul legiferează nişte tipuri de consultaţii, de investigaţii, conţinutul consultaţiilor al investigaţiilor de care la un moment dat pacientul beneficiază.
De la 1 iunie când intră în vigoare pachetul de servicii medicale, în situaţia în care  o persoană are o problemă de sănătate se va prezenta la medic ca şi până acum. Noutăţile le va cunoaşte de la medicul de familie, medicul specialist cu care vine în contact.
,,S-a extins o listă cu diagnostice care se pot prezenta în ambulatoriu, fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
  • De pildă în cazul afecţiunilor oncologice, a bolilor rare. Există o serie de afecţiuni în care medicaţia este dată cu aprobarea comisiilor de la CNAS, se pot prezenta în ambulatoriu. Sunt peste 70 de afecţiuni, care pot  fi monitorizate direct în ambulatoriu fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
S- a introdus din nou asistenţa stomatologică. Fondurile alocate pentru cât a mai rămas din acest an sunt mai mari decât cele alocate în anii precedenţi.
Multe aspecte tehnice vor fi rezolvate pe parcurs fără nicio discuţie. Tot din iunie se va putea lua reţeta fracţionată, adică dacă unui pacient i se prescrie o medicaţie pentru 90 de zile el poate lua tratamentul lunar, nu tot ca până acum, şi  de la orice farmacie.
Ca şi noutate, de luna trecută  PET-CT iul  este decontat pentru bolnavii oncologici, fără să mai intre într-o valoare de contract ca până în prezent şi care crea perturbări. Nu mai e nevoie de bilet de trimitere e suficientă decizia medicului şi cu ea merge la cele cinci centre care au PET-CT şi sunt în relaţii contractuale cu casele judeţene. Fondul pentru servicii paraclinice a fost majorat,, a detaliat dr. Anci Ionescu.
Aceasta a precizat că plafoanele nu vor dispărea  numai că valorile de contracte  vor fi mai mari având în vedere că s-a majorat fondul pentru paraclinic.
Cornelia Stanciu
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro