Curele cu medicamentul brevetat de medicul Ana Aslan au incetat treptat sa mai fie aplicate in Romania inca din anii ’70.

 

12aslanmain-_RP-650x433Un brand renumit in toata lumea, cu care Romania se mandreste, va reveni din nou in actualitate, dupa ce, timp de mai bine de 30 de ani, a fost lasat sa se perimeze intr-un con de umbra. Este vorba de Gerovital, celebrul tratament antiimbatranire brevetat de medicul roman Ana Aslan, tratament de care, de-a lungul timpului, au beneficiat si personalitati precum Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. E lesne de inteles cum acest tratament minune a dus faima Romaniei peste tot in lume, dar mai greu de inteles este cum s-a putut ca dupa 1990, autoritatile competente care s-au perindat pe la carma tarii, sa lase ca acest brand sa se piarda in uitare.

Ultima data, tratamentele Anei Aslan mai erau aplicate la finele anilor 70  in hotelurile balneare din Eforie Nord, insa treptat au fost abandonate. Exista insa semnale clare ca incepand chiar de luna viitoare, tratamentele cu Gerovital vor incepe sa fie reluate in statiunile balneare romanesti, prima pe lista fiind Baile Tusnad.

 

Baile Tusnad

Baile Tusnad

Este anuntul facut la Targul de Turism care se desfasoara in aceste zile la Romexpo, de catre Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear. Acesta a declarat ca revenirea brandului Ana Aslan in statiunile balneare romanesti este o certitudine, un prim pas in acest sens urmand a fi facut chiar luna viitoare, cand se va demara un proiect pilot la Tusnad. Initiativa apartine Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear si Asociatiei Romane de Turism Medical, care au incheiat deja un protocol cu casele de asigurari de sanatate din strainatate, pentru decontarea tratamentelor turistilor straini care vor veni sa urmeze cura cu Gerovital in statiunile balneare romanesti. Totodata, a fost incheiat si un contract cu Institutul de Geriatrie Ana Aslan, care se obliga sa distribuie in statiuni tratamentele si produsele geriatrice marca Ana Aslan. Conform lui Nicu Radulescu, organizatia pe care o prezideaza va asigura cazarea si masa turistilor romani si straini care vor veni la tratament in statiuni, iar Institutul Ana Aslan va asigura medicii specialisti in geriatrie.

 

Sarata Monteoru

Sarata Monteoru

Primele tratamente vor incepe in aprilie, deocamdata doar la Baile Tusnad, urmand ca ulterior acestea sa se extinda si in celelalte aproximativ 20 de statiuni balneare atestate. Proiectul va fi intens promovat in strainatate, initiatorii asteptandu-se la circa 10.000 de turisti straini care vor invada statiunile balneare romanesti, pentru a-si conserva vigoarea si tineretea. Si Buzaul ar putea beneficia de acest proiect, tinand cont de faptul ca Sarata Monteoru face parte din statiunile balneare atestate din Romania, asa ca nu este exclus ca printre tratementele de care se bucura cei care vin aici sa se numere cat de curand si cura de intinerire a Anei Aslan. Acest fapt ar aduce si un insemnat beneficiu material statiunii, pentru ca asta ar insemna cresterea numarului de turisti, printre care se vor numara numerosi straini.

 

Dr. Ana Aslan

Dr. Ana Aslan

Ana Aslan s-a preocupat de gerontologia sociala, indicand masuri organizatorice privind cre­a­rea unui sistem de stimulare a activitatilor specifice var­stei a treia, fiind cea care a intuit si descoperit actiuni terapeutice de tip biotrofic ale procainei prin tratament de lunga durata in doze mici, cu rol curativ si profilactic. Gerovitalul H3, produs original romanesc si, in acelast timp, primul medicament creat anume sa intarzie procesul de imbatranire, a fost elaborat intre anii 1946 si 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan si scoala sa, dupa numeroase cercetari clinice si experimentale. Desi intampinata cu scep­ticism, teoria isi va dovedi peste ani autenticitatea. Alaturi de far­ma­cista Elena Polovrageanu, incepe o munca asidua ale carei rezultate constau in aparitia medicamentului Gerovital H3 , medicament ge­rontologic prin interventia sa in mecanismele de imba­tranire la nivel molecular si geriatric datorita interven­tiei sale in bolile cronice degenerative ale varstei a tre­ia. Un an mai tarziu, in 1956, Gerovitalul este pre­zen­tat pentru prima data lumii medicale internationale la Con­gresul Therapiewoche de la Karlsruhe si apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro