Debirocratizarea medicinei de familie se va face prin introducerea facturii electronice, incepand din luna iunie, in baza semnaturii electronice, a declarat Radu Tibichi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu ocazia Medical Forum.

„Factura electronica este o posibilitate legala, ca in momentul de fata sa se deruleze decontarea intre partenerii contractuali. Noi ne dorim sa implementam acest sistem de facturare pentru a nu mai fi in situatia ca medicii sa se plimbe intre CNAS si cabinet pentru a depune hartii, raportarile necesare decontarii serviciilor. Factura electronica este posibila datorita faptului ca fiecare medic are o semnatura electronica extinsa si poate certifica orice document pe care il raporteaza Casei prin aceasta semnatura. Practic, incepand din luna iunie acest sistem va fi operational, raportarea serviciilor catre Casa se va face online, in SIUI, astfel incat si pentru noi, casele de asigurari, va reprezenta un beneficiu pentru a ne reorganiza serviciile”, a explicat Tibichi.

Aceasta masura este binevenita, insa nu schimba semnificativ situatia in care se afla medicii de familie, conform dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF. Ea a precizat ca un lucru bun mai este si introducerea retetei fractionabile, pentru pacientii cronici stabili.

„Este un proces normal si ne scuteste de un drum pana la casa de asigurari. Acest lucru, desi benefic, se intampla o data pe luna, ep cand celelalte activitati birocratice a caror degrevare am solicitat-o atat de des sunt permanent prezente in cabinetele noastre, reteta unica pe care am cerut-o si care nu este rezolvata, inseamna ca trebuie sa facem pentru un pacient mai multe retete. Deci aceasta activitate este zilnica si este mancatoare de timp. E adevarat ca se pare ca se rezolva problema retetei fractionabile, adica pacientul cronic stabil, cel care are o boala bine stabilizata sa poata fi vazut la trei luni si sa isi primeasca reteta pe trei luni, dar el sa o ridice lunar de la farmacie (...), precum si validarea pacientilor prin SIUI”, a explicat dr. Tanasescu.

Marina Pircalabu, trezorier SNMF a declarat ca factura electronica va salva timpul medicului de familie: „Se face validarea serviciilor online, deci confruntarea a ceea ce ai transmis, cu ceea ce este preluat se va face online si se va economisi timp si se vor economisi bani”.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania s-a referit la aceste schimbari, ca la „mici retusari”, care nu schimba calitatea actului medical sau cresterea gradului de satisfactie a pacientilor si a medicilor. El a precizat ca vor exista schimbari in sistem numai in cazul in care vor fi alocati 6% din PIB pentru Sanatate.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro