Declaraţie halucinantă a unui deputat PSD, de profesie medic. Fertilizarea in vitro nu este o prioritate a ţării, susţine Lucreţia Roşca. Ea sugerează şi că un copil care nu este dat de Dumnezeu pe cale naturală, are caracteristicile unui bun, care, cu alte cuvinte, trebuie cumpărat. Deputata e convinsă că acele cupluri care nu pot procrea nu trebuie susţinute în niciun fel de stat.
"Cine are, să-i trăiască, cine nu, să nu-i dorească", e zicala pe care Lucreţia Roşca o foloseşte ca să explice de ce statul nu ar trebui să deconteze o parte din cheltuielile cuplurilor care nu pot face copii şi apelează la fertilizarea in vitro.
Într-o declaraţie pentru presa centrală, deputatul PSD a afirmat că a avea un copil pe care nu ţi-l dă Dumnezeu este ca şi când ţi-ai dori un bun.
"Un copil este un bun de la Dumnezeu. E vorba aceea românească - cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-l dorească. Sistemul sanitar şi bugetul pentru sistemul sanitar românesc este atât de mic şi acoperă atât de puţine nevoi", a spus Lucreţia Roşca, la Realitatea TV.
O declaraţie cinică, opinează alţi colegi de-ai deputatului social-democrat.
"Este nu absurdă, este cinică, este o declaraţie de om care nu are ce căuta între oamenii politici", a spus senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.
"Din punctul meu de vedere, a te uita numai spre Dumnezeu când ai o asemenea problemă e greşit. Cred că rolul statului este primordial. Orice copil născut în România cu efortul statului e un copil câştigat", a spus deputatul PSD Florin Iordache.
Statisticile arată că, în România, unu din şase cupluri sunt infertile. Subprogramul naţional care ajută cuplurile cu astfel de probleme a fost sistat la începutul lui 2013, iar în următorii doi ani ministerul nu ia în calcul decontarea acestei proceduri medicale. Din iulie 2011 până la începutul anului trecut, cât a funcţionat subprogramul naţional de fertilizare in vitro, statul a contribuit cu 1,3 milioane de euro, iar peste 300 de copii s-au născut în urma fertilizărilor.