Declaraţie halucinantă a unui deputat PSD, de profesie medic. Fertilizarea in vitro nu este o prioritate a ţării, susţine Lucreţia Roşca. Ea sugerează şi că un copil care nu este dat de Dumnezeu pe cale naturală, are caracteristicile unui bun, care, cu alte cuvinte, trebuie cumpărat. Deputata e convinsă că acele cupluri care nu pot procrea nu trebuie susţinute în niciun fel de stat.

"Cine are, să-i trăiască, cine nu, să nu-i dorească", e zicala pe care Lucreţia Roşca o foloseşte ca să explice de ce statul nu ar trebui să deconteze o parte din cheltuielile cuplurilor care nu pot face copii şi apelează la fertilizarea in vitro.

Într-o declaraţie pentru presa centrală, deputatul PSD a afirmat că a avea un copil pe care nu ţi-l dă Dumnezeu este ca şi când ţi-ai dori un bun.

"Un copil este un bun de la Dumnezeu. E vorba aceea românească - cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-l dorească. Sistemul sanitar şi bugetul pentru sistemul sanitar românesc este atât de mic şi acoperă atât de puţine nevoi", a spus Lucreţia Roşca, la Realitatea TV.

O declaraţie cinică, opinează alţi colegi de-ai deputatului social-democrat.

"Este nu absurdă, este cinică, este o declaraţie de om care nu are ce căuta între oamenii politici", a spus senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.

"Din punctul meu de vedere, a te uita numai spre Dumnezeu când ai o asemenea problemă e greşit. Cred că rolul statului este primordial. Orice copil născut în România cu efortul statului e un copil câştigat", a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Statisticile arată că, în România, unu din şase cupluri sunt infertile. Subprogramul naţional care ajută cuplurile cu astfel de probleme a fost sistat la începutul lui 2013, iar în următorii doi ani ministerul nu ia în calcul decontarea acestei proceduri medicale. Din iulie 2011 până la începutul anului trecut, cât a funcţionat subprogramul naţional de fertilizare in vitro, statul a contribuit cu 1,3 milioane de euro, iar peste 300 de copii s-au născut în urma fertilizărilor.

Sursa

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro