Norme Coca 2023 - 2024

Un bătrân din Sibiu, internat la spitalul Floreasca, a fost obligat să cumpere, cu șase mii de euro, un defibrilator intern care să-l țină în viață, deși spitalul avea dispozitivul și era obligat să i-l implanteze gratuit. Spitalul Floreasca l-a decontat apoi, prin fals, din banii publici.

Orice român cu afecțiuni cardiovasculare are garantată, prin lege, gratuitatea la internări și intervenții chirurgicale, precum și la dispozitive medicale și tratamente, pe perioada internării. Aceasta deoarece tratarea bolilor cardiovasculare este finanțată prin Fondul Unic al Asigurărilor de Sănătate.

În realitate, mulți pacienți sunt nevoiți să plătească și în prezent bani grei pentru a-și putea repara inima. Disperarea oamenilor aflați în suferință este exploatată de mafia halatelor albe, un grup care câștigă sume uriașe de pe urma bolnavilor de inimă.

Afacerea Defibrilatorul

Reporterii EVZ au descoperit încă un exemplu revoltător despre cum câștigă bani mafia din medicină de pe urma pacienților. Un bătrân în vârstă de 76 de ani din Sibiu s-a prezentat, pe 2 decembrie 2013, la Spitalul de Urgență Floreasca pentru a i se implanta un defibrilator, în locul celui din 2008, care nu mai funcționa. În lipsa unui astfel de dispozitiv, bolnavul putea muri subit, în orice moment, chiar și în somn.

Deși aveau defibrilatoare pe stoc, la care bolnavul avea dreptul gratuit, medicii de la Floreasca i-au cerut pacientului Buzan Jiman Ioan să cumpere un astfel de dispozitiv de la o firmă particulară. Neavând de ales, fiul acestuia, Dan Buzan, a cumpărat dispozitivul de la o firmă privată, pentru care a trebuit să plătească, în numerar, 25.000 de lei (aproape 6.000 de euro).

La două zile după ce fiul său a cumpărat defibrilatorul, pe 4 decembrie 2013, Jiman Buzan a fost operat cu succes și a putut fi externat, câteva zile mai târziu.

Dispozitivul medical, plătit a doua oară, din banii publici

Abuzul mafiei halatelor albe nu s-a oprit aici. Spitalul de Urgență Floreasca a decontat defibrilatorul, din banii publici, ai tuturor românilor care plătesc asigurări de sănătate, ca și cum ar fi folosit un aparat propriu, nu unul cumpărat de pacient! Astfel, pacientul a rămas cu paguba, iar samsarii cu halat alb au obținut bani necuveniți!

Surse confidențiale din Spitalul Floreasca au declarat, pentru reporterii EVZ, că spitalul avea în stoc astfel de aparate. „La începutul lunii decembrie, spitalul dispunea de defibrilatoare cardiace implantabile tricamerale”, ne-au spus sursele citate. Aceleași surse afirmă că astfel de practici ilegale au mai avut loc în Spitalul Floreasca, atât cu dispozitive medicale folosite în programul național de cardiologie (precum stenturile), dar și cu protezele de șold și alte dispozitive de protezare folosite în programul național de ortopedie.

Pacientul cere banii înapoi

Contactat telefonic, Jiman Buzan ne-a spus că dorește să-și recupereze banii cheltuiți pe acest dispozitiv și că a angajat un avocat pentru a recupera suma. Bătrânul solicită Casei de Asigurare de Sănătate a Municipiului București (CASMB) returnarea sumei plătite pentru defibrilator. La rândul său, Dan Buzan, cel care a cumpărat „cu banii jos” defibrilatorul pentru tatăl său, s-a declarat stupefiat de faptul că medicii de la Floreasca ar fi decontat, din banii asiguraţilor, dispozitivul cumpărat de el de la o firmă privată. „Nu pot să cred că au făcut așa ceva!”, ne-a spus Dan Buzan.

Singura soluție împotriva morții subite

Defibrilatorul cardiac este un sistem complex destinat salvării vieții pacienților care prezintă risc ridicat de moarte subită, din cauza unor tulburări de ritm extrem de rapide și de susținute. Aceste tulburări de ritm (numite maligne) determină inima să bată atât de repede încât nu mai poate să pompeze sângele în organism. În câteva secunde se prăbușește întregul sistem circulator și, dacă aritmia nu este oprită, decesul pacientului survine în 3-5 minute. Evenimentul poate apărea indiferent dacă bolnavul depune efort sau este în repaus, sau de starea emoțională a acestuia, chiar și în somn. Singura soluție este implantul unui defibrilator cardiac, care să depisteze situația, în câteva secunde și să o oprească imediat.

CASMB confirmă jaful

Urmare a demersurilor noastre oficiale, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a confirmat că Spitalul Floreasca a decontat un dispozitiv medical pentru pacientul Buzan Jiman. „CASMB a decontat contravaloarea defibrilatorului pentru acest pacient. Pacientul a fost raportat la CASMB de Spitalul Clinic de Urgență, ca fiind internat în luna decembrie 2013. Valoarea defibrilatorului, așa cum rezultă din informațiile furnizate de SIUI, este de 24797,50 lei”, ne-a comunicat Cristina Călinoi, purtătorul de cuvânt al instituției. De cealaltă parte, Bogdan Oprița , purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, ne-a declarat că nu ne poate furniza informații despre acest caz. „A fost declanșat un control tematic de la Casa de Asigurări de Sănătate, care a ridicat toate documentele legate de acest pacient, iar cercetarea este în curs. Până când Casa nu termină acest control tematic, nu putem face nicio declarație”, ne-a declarat Oprița.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro