Norme Coca 2023 - 2024

Controalele din spitalele din Timişoara dau roade. Inspectorii au depistat că pacienţii nu primesc la externare decontul de cheltuieli, adică documentul care cuprinde toate materialele sanitare sau medicamentele primite pe perioada internării. Din această cauză, spitalele vizate riscă sancţiuni drastice.

 Maria Strătulat a fost internată de două ori, la două spitale diferite. Un decont de cheltuieli i-a fost eliberat, însă doar la una dintre unităţi.

„Am fost operată şi de tiroidă. Aici la Judeţean nu (n.r. am primit fişa de decont), aici sunt probleme, aici am cumpărat tot. N-am cerut fişa de decont, nu m-a interesat, m-a interesat să reuşească operaţia şi să fie bine”, spune Maria Strătulat.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean afirmă însă că fişa de decont este acordată fiecărui bolnav atunci când acesta părăseşte unitatea sanitară.

„Noi sperăm ca lumea să conştientizeze din ce în ce mai mult că activitatea în spital este extrem de scumpă din punct de vedere financiar, iar costurile sunt ridicate în raport cu cuantumul pe care pacienţii îl plătesc pentru acest serviciu”, spune Florin Bîrşăşteanu managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Într-o altă unitate sanitară din Timişoara, decontul de cheltuieli îl primesc doar pacienţii neasiguraţi, deşi legea prevede că toţi cei internaţi în spital trebuie să primească unul.

„Pacienţii care sunt asiguraţi de Casă nu plătesc această fişă de decont şi nici n-o primesc. Aceştia primesc biletul de externare pe care sunt evidenţiate motivele internării, examenul obiectiv, constatările făcute de medici la examenul clinic”, spune Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor-Babeş”.

Neregulile privind decontul de cheltuieli au fost depistate în urma unor controale pe care inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş le efectuează în această perioadă la mai multe spitale din judeţ. În februarie anul acesta, zece spitale au ajuns bune de plată după ce au primit sancţiuni de sute de mii de lei tocmai din cauza acestei fişe de decont. Controalele au fost efectuate la acea dată de Direcţia Antifrauda din cadrul CNAS.

„Am găsit multe nereguli în care, din păcate, uneori erau trecute în fişe anumite medicamente pe care poate unii dintre bolnavi şi le achiziţionaseră singuri sau medicamente care nu erau trecute, deşi acei bolnavi fuseseră trataţi cumva”, eplică Cristian Busoi, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Legea privind decontul de cheltuieli la externare este în vigoare din 2005.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro