Deficitul de vitamina D la persoanele în vârstă pot dubla riscul de a dezvolta demenţă potrivit unui studiu al oamenilor de ştiinţă britanici, informează „The Independent“.


Cercetătorii de la Universitatea din Exter susţin ratele de demenţă senilă şi boală Alzheimer sunt semnificativ mai mari la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D, comparativ cu cele cu niveluri normale, potrivit testărilor făcute cu până la şase ani înainte de debutul simptomelor.

Studiul a fost publicată în revista „Neurology“ şi a vizat monitorizarea nivelurile de vitamina D în sângele a 1.659 de persoane de cel puţin 65 ani, care nu sufereau de în acel moment de demenţă, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral pentru a putea fi testaţi. Totodată, descoperirea britanicilor după analiza datelor are la bază ideea că administrarea de vitamina D, produsă de organism mai ales prin expunerea la soare, ar putea proteja împotriva debutului demenţei. Soluţie este indicată cu precădere pentru cei aflaţi în zonele nordice ale planetei, unde soarele este puţin prezent în timpul lunilor de iarnă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exter au descoperit, de asemenea, că persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au prezentat un risc cu 53 % mai mare de a suferi de demenţă şi de 69 % mai mare de boală Alzheimer decât cei cu niveluri normale ale vitaminei.

În ceea ce priveşte persoanele cu deficite şi mai severe, s-a constatat un risc cu 125 % mai mare manifestare a demenţei şi de 122% mai mare de Alzheimer.

„Studiile clinice trebuie să stabilească dacă consumul de alimente precum peştele sau suplimentele nutritive de vitamina D pot să ajute în această problemă de prevenire a apariţiei bolii Alzheimer şi demenţei“, a afirmat David Llwellyn, profesor la Exter şi unul din oamenii aflaţi în echipa de cercetare.

Acest studiu a confirmat o asociere semnificativă atât cu demenţa cât şi cu boala Alzheimer, cu toate că studiile anterioare au arătat o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D şi începtul problemelor cognitive.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro