Norme Coca 2023 - 2024

Dependenta de TELEFONUL MOBIL a devenit o problema majora, lipsa acestui dispozitiv ducand, in cazul unor persoane, la probleme cognitive si chiar la o senzatie de rau fizic, potrivit unui studiu.

Unul dintre primele studii serioase care au cercetat ce se intampla cand oamenii nu au telefoanele mobile la ei a descoperit ca acestia au rezultate foarte proaste cand sunt supusi unor teste mintale, care presupun concentrare si atentie. De asemenea, cercetarea a aratat ca separarea de telefonul mobil poate duce la cresterea ritmului cardiac, dar si la aparitia anxietatii si a unor sentimente neplacute.

  Studiul  citat de dailymail.co.uk a fost efectuat pe o serie de utilizatori de telefoane inteligente.

“Rezultatele cercetarii noastre au aratat ca separarea de iPhone-ul personal poate avea un impact negativ in ce priveste performantele inregistrate in timpul unor sarcini ce implica efort mintal”, a declarat Russell Clayton, doctorand al Scolii de Jurnalism din cadrul Universitatii Missouri si principalul autor al studiului publicat in Journal of Computer-Mediated Communication.

“In plus, rezultatele sugereaza ca dispozitivele electronice ajung sa fie o extensie a propriei persoane, astfel incat atunci cand suntem separati de acestea , trecem prinr-un proces de «renuntare» la sine si o stare fizica negativa”, a mai spus Clayton.

Cercetatorii spun ca utilizatorii de telefoane inteligente ar trebui sa evite sa se desparta de telefon in acele perioade ale zilei in care este nevoie sa fie foarte concentrati, cum ar fi momentele cand au examene, cand trebuie sa participe la sedinte si conferinte, cand trebuie sa definitiveze o sarcina importanta la locul de munca, pentru ca ar putea sa aiba performante cognitive mai slabe.

Totodata, studiul a aratat ca atunci cand telefoanele suna, iar proprietarii nu pot raspunde in timp ce rezolva simple teste lingvistice, rata pulsului si tensiunea arteriala a acestora creste, ca si sentimentele de anxietate si neplacere.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro